Harald A. Holm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Harald A. Holm (født 8. november 1918 på slektsgården Holmberget, Kvelde, død 18. mai 2014) var gårdbruker og lokalpolitiker (Venstre) i Hedrum kommune.

Han tok over Holmberget etter sin far i 1946. Holm drev i 35 år med storfe, poteter og korn. Landbruksutdannelsen fikk han på Tomb i Østfold, hvor han gikk i det første kullet. På Tomb dannet han elevlag og senere Tomb agronomlag, hvor han var formann i fem år.

Han har blant annet vært lekdommer i lagmannsretten. Holm har hatt verv i Larvik Meieri, Larvik Potetmelfabrikk, Grinda avfallsselskap, Vestfold landbruksselskap, Vestfold landbruksskole og Tomb landbruksskole. I Vestfold krets av Indremisjonen var han formann i to år. Holm var også medlem av bestyrelsen i Norges Bank i Larvik. Han har dessuten vært storfedommer og hatt verv i styret for Bø oksestasjon. I Vestfold Slakteri var han ordfører i representantskapet.

Engasjementet ga ham Kongens fortjenestmedalje i sølv da han fylte 90 år.

I en lang årrekke var Holm medlem av Hedrum kommunestyre for Venstre og var ordfører i Hedrum 1972-1975. Han vant over Kr.Fs Olav Bergene Holm med én stemme takket være taktisk stemmegivning.

Han ble 16 år gammel formann i Næss og Melau Avholdslag. Senere har han vært aktivt med i avholdsbevegelsen, blant annet i Tempelridderordenen, hvor han har 10. grad.

I Østlands-Posten i anledning sin 95 års dag sa han følgende:

Gjennom tiden i ordenen har jeg rukket å besøke 19 templer rundt om i landet, fra Stavanger til Trondheim, et interessant og givende arbeid.

Filatelien og slektsgransking har også lenge vært Holms store interesser. Gården på Holmberget kan han føre i familiens historie til godt ned på 1700-tallet.

Holm var formann i Hedrum menighetsråd i 11 år, var kirkeverge i 35 år og klokker i en årrekke. Kassererjobben for menighetsbladet hadde han til 2011.

Kilder

  • Sørdahl, Roger W.: En høvding fra Holmberget, Østlands-Posten 7. november 2013, s. 34-35