Huitfeldtgården (Son)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Huitfeldtgården i Son.
Foto: Chris Nyborg (2006)

Huitfeldtgården er en bygning i Son i Akershus. Den ble oppført på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet, og har siden blitt endret flere ganger. Gården har navn etter forretningsmannen Lars Jørgensen Huitfeldt.

Tidlig på 1800-tallet bodde Gregers Stoltenberg i gården. Enken etter hans bror Bredo von Plade Stoltenberg giftet seg i 1811 med sorenskriveren i Follo, Christian Magnus Falsen. En lokal historie forteller at Falsen og lektor Adler satt i Huitfeldtgården da de våren 1814 utarbeidet det første utkastet til Grunnloven.

I 1840 ble det bygget på etter at Lars Huitfeldt hadde giftet seg. Gården fikk et innelukket gårdsrom, med bakgårdsbygninger som huset stall og lager.

På slutten av 1800-tallet drev kandidat Jürgensen privatskole i gården. Rundt samme tid var det to skjenkesteder der. Skipperbørsen var for de finere i byen, og hadde inngang fra gaten, mens et enklere lokale hadde inngang fra baksiden.

I nyere tid ble bakgårdsbygningene revet, og det kom et nytt tilbygg i stedet. Dette gjorde det mulig å ha dagligvareforretning der. Etter at den ble nedlagt kom det en lekebutikk i lokalene, og pr. 2009 er det også apotek der. I annen etasje er det fortsatt leiligheter.

Koordinater: 59.524411° N 10.689423° Ø