Jellhaug (Halden)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra gravhaugen Jellhaug i Halden kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Jellhaug (eller Jellhaugen) er en gravhaug på Gjellestad i Berg, Halden kommune, ca. seks kilometer nord for Svinesund. Haugen er lett synlig fra Europavei 6 på Viksletta. Navnet kommer fra gården Gjellestad, også skrevet Jellestad.

Jellhaug er en av Nordens største, rundt 10 meter høy, 80 meter lang og 40 meter bred. Haugen er bygd opp av jordmasser rundt en røys eller steiner i haugens indre. Basert på dateringer av trekull er det sannsynlig at haugen er fra folkevandringstid eller merovingertid (altså mellom år 400 og 800), og at den ble plyndret i vikingtid.

Beliggenheten minner om skipsgravene i Vestfold, men undersøkelser har vist at det er lite sannsynlig at haugen inneholder en skipsbegravelse på linje med Oseberg/Gokstad. Imidlertid ble det i 2018 brukt georadar på flere mindre hauger like ved Jellhaugen. I en av haugene, som er helt bortpløyd, ble det påvist et tydelig omriss av et større skip. Arkeologer sammenlikner funnet med de tre vikingskipene vi har fra før. Det er usikkert om treverket har overlevd i noen særlig grad, i og med at funnet ligger bare en halvmeter under overflaten, men trolig vil det i det minste være mulig å få kunnskap om skipets form.

Galleri

Kilder og referanser

Koordinater: 59.14692° N 11.25118° Ø