Mjaavatn (båtbyggere i Mosjøen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Mjaavatn-brygga øverst i Skjervgata.
Fotograf: Zahl

Mjaavatn var en næringsdrivende familie og opprinnelig båtbyggere i Mosjøen. I senere tid har annet folk overtatt bedriften, som idag driver med trelast og trevarehandel.

Historikk

Mikal Mjaavatn opprettet i 1910 et båtbyggeri. Gjennom dette stod han for produksjonen av over hundre båter, som ble solgt til hele Nord-Norge. Virksomheten sysselsatte vanligvis fire-fem mann. Hans sønn, Paul Mjaavatn (19141979), begynte i 1936 med befordring – med én motorbåt, som var oppkalt etter faren. Båten trafikkerte i Nordland og Troms. Virksomheten sysselsatte vanligvis fire mann.

Paul Mjaavatn var også en av eierne av Abelbakken Sagbruk.

Kuriosa

  • I forbindelse med UFO-saken i Mosjøen i 1954, uttalte Mikal Mjaavatn til ukebladet NÅ: «Jeg vet adskillig om båter etter 60 år som båtbygger, men det som flyger i luften kjenner jeg ikke noe til. Kanskje finnes det slike ting som flyvende tallerkener i Amerika og ellers i utlandet, men her i Vefsn? Ikke tale om. Det verste vi har her er Trangskaringen - kastevinden fra sør-vest gjennom Trangskaret. Den har veltet naust for meg to ganger.»

Se også

Litteratur

Bøker
  • Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Side 550. Det norske næringslivs forlag, Bergen.