Peder Thommassons hus (Fagforeningenes hus)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Inn mot bysentrum fra Fløistads hus med Stenhuset ligger Peder Thommassons hus (Fagforeningenes hus), et staselig bygg med en bakgård som utgjør scenen for Bakgårdskonsertene i Arendal.

Dette huset ligger langs Nedre Tyholmsvei på det som het Jens Gundersens holme, like ved det tidligere Smalsundet. De eldste delene av huset kan være fra Peder Werners hus oppført i 1661. I 1720 oppførte skipsreder og kjøpmann Peder Thomasson bolig og pakkhus, begge med gavl mot Smalsundet. Gavlen mot gårdsplassen i barokkstil er bevart. De to husene ble bygget sammen under ett tak i 1778, og fasaden mot nord i rokokkostil er også bevart. Fasaden mot Smalsundet ble ombygget rundt 1860 til dagens utseende, i senempirestil.

I tillegg til de to nevnte husene hadde tomten også bryggerhus, stall og tjenerfløy. Alt var igjennom en total rehabilitering i 1978. Salen har bevart rokokkotapet og brannmur fra 1778, og flere rom er malt i sine opprinnelige farger. Fasaden mot gaten er malt i fargene fra 1860-årene.

Bakgården

På baksiden av huset finnes den gamle gårdsplassen. Den er godt bevart den dag i dag. Dette er den eneste gjenværende gårdsplassen fra 1700-tallet, og den brukes i dag til konserter på sommeren.

Peder Thomasson levde fra 1755-1809, Han var gift med Lovise Grooss. De var barnløse, og etter deres død ble den største delen av deres store formue testamentert til Arendal kommune. Gaten ved Arendal kultur- og rådhus er oppkalt etter denne Peder Thomasson.

Se også

Kilder

  • Byvandring i Arendal, 1993.
  • Arendal Byleksikon, 1998.


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Peder Thommassons hus (Fagforeningenes hus) er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.