Per Birger Lilja Bye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Per Birger Lilja Bye (født 27. september 1915 i Oslo, død 1. november 1980 i Hønefoss) var fotograf og forsikringsagent. I 1950-årene var han spesielt aktiv som fotograf med en produksjon på over 10 000 bilder.

Bakgrunn

Bye ble født på Frogner i Oslo. Han bosatte seg senere i Hønefoss. Han var utdannet innen fagtegning, mekanikk og handel og var butikksjef hos Henschien frem til 1948. Senere overtok han som heltidsassurandør for Storebrand frem til 1978. Som fotograf var han en flittig bidragsyter til pressen. Per Birger Lilja Bye var også aktivt med i Hønefoss kameraklubb fra den ble stiftet.[1]

Fotografen

I 1950-årene var Bye spesielt aktiv som fotograf med en produksjon på over 10 000 bilder. Hans bildeproduksjon var meget variert når det gjelder anledning og motiv. Han dokumenterte blant annet arbeidsliv, industri, jordbruk, politikk, sport, natur, spesielle hendelser, branner, biluhell, familieliv, tradisjonelle feiringer, reportasjeemner etc. I tillegg tok han portrettbilder.

I dag

Bye etterlot seg over 10 000 fotografier. Bildene ble tatt godt vare på av sønnen og barnebarnet jobber i dag (2018) med å gjøre fotoskatten etter farfaren tilgjengelig for publikum.[2][3][4]

Bye etterlot seg en unik historisk bildesamling i utmerket stand. Offentlige institusjoner, privat næringsliv og private har allerede kjøpt bilder fra samlingen i ulike format.

Referanser

  1. Youtube.com: Presentasjon: Per Birger Lilja Bye tid
  2. Ringblad.no: Viser farfarens verk
  3. Ringblad.no: Ser du likheten
  4. Ringblad.no: Bilder fra svunnen tid

Eksterne lenker