Revieret (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Revieret var en kanal som ble forsøkt gravd ut fra Bjørvika til Kvadraturen i Christiania1600-tallet. Man forsøkte å utnytte ei dyp bukt i Bjørvika for å kunne trekke havna nærmere bytorvet. Prosjektet stranda etter kort tid og ble aldri fullført.

Det var i 1632 at gravinga av kanalen ble påbegynt. Den skulle være tolv meter bred, og skulle gå omtrent til dagens Kongens gate. Kongen vurderte en slik kanal som nyttig også for Akershus festning, og ga derfor penger til prosjektet. I bukta i Bjørvika gikk det en kil inn mot byen, og en bekk fra en dam i området der Stortingsbygningen ligger nå rant ut der. Dette var et naturlig sted å forsøke å grave ut en kanal.

Tre år etter at kanalen ble påbegynt ble prosjektet oppsummert som «ganske utjenelig». Det er ikke helt klart hva som gikk galt, men man avslutta arbeidet, og det som var gravd ut ble antagelig nokså raskt fylt i. Allerede på slutten av 1600-tallet valgte man faktisk å gå helt motsatt vei, for da ble så mye av området sør for dagens Dronningens gate fylt i at hele tre nye gater ble anlagt nedover mot Bjørvika, og havna kom dermed enda lenger vekk fra torvet.

Kanalen ble referert til som et «Revier». Ordet kommer fra italiensk riviera, som betyr «elvebredd» eller «strandbredd». Revierstredet har navn etter Revieret, da gata ligger i området hvor kanalen ble gravd ut. Kanalen har også gitt navn til den tidligere Revierbrygga, Revierkaia og Revierhavna.

Kilder