Sjøen skole (Klæbu)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sjøen skole (gnr. 27) i Klæbu kommune, eiendommen er bygslet av Brøttem gård. Den ligger like øst for Brøttem gård i Klæbu. Tidligere stod skolebygningen i Sjøbygda lengre øst i grenda. Det var før den ble flyttet nærmere Brøttem da skolekretsen ble endret når barna fra Hyttfossen sognet til Sjøbygda. Bygget er oppført i tre og reisverk over 2 etasjer. Det er ikke kjeller på bygget. Et uthus som inneholder vedbo og utedo, står fortsatt på stedet. Når skolen ble oppført er usikkert, trolig rundt 1910.

Klasserommene var i første etasje, som også inneholdt et lite kjøkken og et materialrom. Andre etasje innehold tre leiligheter. Skolen hadde sløydsal. I 1963 bodde Martha og Arvid Lyngstad med familie der. Ingeborg Warmdal med familie og Karen Eggan. Familien Lyngstad flyttet ut i 1969, da bodde de andre to familiene fortsatt der.

Skolen var todelt, altså en klasse for småskolen, og en klasse for elever i storskolen.

Det var søndagskole i Sjøen skole fra 1960-tallet og til ut midten av 1970-tallet.

Sjøen skole var en tid eid av Indremisjonen, som brukte skolen som leirsted. De endret andreetasje til sovesaler med senger.

Sjøen Velforening eier i 2013 Sjøen skole. De bygde om første etasje til en stor sal, og bygde nytt kjøkken som i 2013 oppfyller Mattilsynets krav til servering av mat. Nå brukes skolen til ulike aktiviteter i velforeningen, og til utleie. Den egner seg godt til mindre selskaper som rund-dager, minnesamvær og utearrangement.

Kilder

  • Norges bebyggelse, Herredsbind Sør Trøndelag, Østre del I-II.