Ragnvald Claus Randby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ragnar Claus Randby. 1. juledag 1918

Ragnvald Claus Randby (født 12. juni 1868, død i Oslo 7.desember 1949) var fotograf. Overtok ca. 1895 C. T. Thorkildsens forretning på Jernbanetorget i Drammen og drev den først med firmabetegnelsen «C. T. Thorkildsens Atelier. Drammen. Indehaver R. Randby», senere bare «R. Randby» eller «Randby». I 1910 folketellingen er Rangvald Claus Randby folkeregistrert i Kristiania med virke Handel med fotografiske artikler En gros.

Ragnvald flyttet til Tyskland etter sin kone Ellen Marie Randby, født Kjøsterud, død i 1919. Han virket der som kunstner (maler) og sannsynligvis som fotograf. Bodde i Berlin til andre verdenskrigs slutt og søkte da om midler til retur til Norge etter krigen. Etter sigende kom han hjem med restene av sine eiendeler i en liten pappkasse og ellers bare det han stod og gikk i. Resten av hans eiendeler og bopel gikk tapt under bombingene av Berlin. Han ble etter hjemkomsten til Norge understøttet av sin sønn Roar R. Randby og bodde etter sin hjemkomst til Norge på Hadeland.

Ragnvald Claus Randby var en ganske habil maler og tegner og flere oljemalerier er i etterslektens eie. Det som i dag finnes er malt av Ragnvald før han flyttet til Tyskland.

Han var sønn av tollbetjent Hans Jacob Jacobsen Randby (f. 1839) og Marthe Marie Randby (f. 1842).

I 1875 var faren tollbetjent i Hammerfest, og familien bodde i Grønnevoldsgate. I 1885 hadde faren fått samme stilling i Drammen. Eivind Ferdinand Randby var kontorist, og bodde sammen med familien på Strømsø. I 1891 er han så oppført som fotografassistent i Drammen.

Hans bror Eivind Ferdinand Randby (f. 1866) ble ved konfirmasjonen til ei datter i 1901 oppført som fotograf,[1]

Referanser

  1. Eivind Ferdinand Randby i Ministerialbok for Halden prestegjeld 1890-1906 fra Digitalarkivet.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ragnvald Claus Randby er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!