Kjeldearkiv:Fimbul nr 18 - 1999

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsidebilde: Evenes kirke i 30-åra.

Forord

Dette heftet av "Fimbul" har ikke noe bestemt tema. Det er satt sammen av stoff med høyst forskjellig innhold, men "slektsstoff" og en oversikt over sauemerker i Evenes har fått stor plass. Dessuten har vi en interessant artikkel om fiskebåter i bygda vår.

Noe av stoffet vi har trykket denne gangen, har vi hatt liggende ei tid på grunn av at vi ikke har hatt plass til det før. Vi ber om forståelse for at ikke alt innsendt stoff kommer med en gang, for vi har lagt oss på et sidetall mellom 62 og 72, det varierer noe, men vi har erfaring for at heftet ikke bør være for stort.

Vi ønsker fortsatt å få inn stoff og tips om personer som det vil være interessant å intervjue. Har dere "historiske" bilder, så vil vi gjerne låne dem til kopiering. Årstall og tekst må være med bildene.

Vi har fått inn flere protokoller fra lag og foreninger til oppbevaring på vårt brannsikre rom, så nå er planene å skrive om det mangfoldige foreningslivet i bygda, men dere som skriver selv, vet at skriving tar tid, men vi håper å få med noe av dette i neste nr.

Er det noen av leserne som har hørt beretninger om hvordan 100 årsskiftet ble feiret i Ofoten? Ble det markert?

Vi takker alle som har sendt oss stoff og håper på fortsatt interesse for "Fimbul". Så ønsker vi alle våre lesere en god sommer.

Hilsen "Fimbul"-redaksjonen.

Evenes kirkested

Eidsvoll-minnestøtte

Eidsvollstøtta
Malmplata/Eidsvollstøtta

Av Ole M. Parten Evenesmark, 8. mars 1999

Der står den - skjeggete, mosegrodd, uflidd og forglemt av oss sambygdinger.

Eidsvollstøtta 1814 på Evenes kirkegård er sa langt meg bekjent ikke beskrevet noen steder i våre historiebøker. Et minnesmerke over de menn som samlet stod i en ring med kryssede armer, holdt hverandre i hendene, gav oss ordene: "Enig og tro til Dovre faller". De gav oss Grunnloven fra 1814. "Harde tider har vi døyet" - sier dikteren bl a i fedrelandssangen, med verdenskriger, internering av landet, og de siste folkeavstemninger, og enda har ikke Dovre falt.

Ingen andre steder i vår landsdel, så vidt meg bekjent hyses levninger av en av de kloke Eidsvollsmenn.

Denne minnestøtta ble reist 60 år etter hans død samtidig med hundre års minnet for grunnlovens undertegnelse. Trolig sto prost Jak. Andersen for dette tiltaket også.

Støtta har følgende tekst:

EIDSVOLL

1814
Helmer Giedeboe
17. mai 1914

Malmplata har følgende tekst:

Helliget mindet

Helmer Giedeboe
Født paa gaarden Giedeboe
i Örkedalen D 19. Februar 1786

J. Sletthaug fortalte meg i sin tid at emne til støtta ble kilt ut av fjellet i Evenesvika, lagt på slisk og dratt til kirkegården med to hester, der den ble formet til det vi ser i dag. Støtta med sokkel vender mot øst, høyde 2,4 m. Foran støtta står et malmkors, og foran der igjen ei malmplate skråstilt mot korset. For å få med hele bibelverset må øverste torvlaget fjernes.

Så kan man spørre: Hvordan kunne det ha seg at denne 28 årige Eidsvollsmannen ble gravlagt ble gravlagt her? Vi hadde jo våre utsendinger fra landsdelen til Riksforsamlingen, men de nådde ikke frem pga våren med tilhørende teleløsning, snesmelting og flom.

Navn som var vanskelig å forstå måtte på den tiden skrives på dansk. Dette gjaldt også her. Helmer Giedeboe (Geitbuan) hadde to sønner. Den ene var lensmann på Liland, den andre sønnen busatte seg i Sigerfjord, Sortland. Ellers var Helmer militær mann og tilhørte militærregiment i Trøndelag. Men under besøket hos sønnen på Liland, døde Helmer og fikk sin gravplass på Evenes kirkegård, det vi kaller for Eidsvollstøtta.

En av kommunens eldste som for øvrig fyller 95 år senere på året, forteller på denne måten: "Vi snakket mye om støtta i unge år, og det var noe stort over dette reisverket".

Beretning om bosetning og slekter på Gallodieddi

Ofoten bygdeboknemnd

Forord til "Nuorttanaste"

"Nuorttanaste" Østens stjerne

Månens innflytelse

Pengesaneringen i 1945

Fiskebåter i Skar - Tårstad - Stunes

Daniel Danielsen forteller

Ei slekt fra Stunes

Sauemerker

Etter tips fra sambygdinger - Olga Rørvik forteller

Olga Rørvik forteller om Letta

Gruvedrift i Evenes

Amerikabrev

Rettelse, bilder

"Fimbul"-redaksjonen

Baksidebilde: Evenes prestegård anno 1897. Her ser vi bårstua med torvtak, ikke trapp, men stige. Inngang på baksiden til kjøkkenet. Videre sees stabburet med matklokka, litt av røstet på vedsjåen, fjøset og naustet. Hovedbygningen brant i 1919.
Bildet er gitt av Rolf Eikseth

Aslaug Olsen
Ole Parten
Eva Svendsen
Even Svendsen
Kjellaug Kulbotten