Åfløy

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. jan. 2020 kl. 09:03 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[kategori:Oppland fylke» til «Kategori:Innlandet fylke [[Kategori:Oppland»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Haustkveld ved fjellvatn, båten til høgre

Åfløy er en båttype som er fullstendig flat tverrskips i bånn og har speil bak. Åfløyen er altså ikke en kjølbåt, men hører til blant de båtene som ofte kalles «flatbotninger» e.l. Akterenden er ikke tverr, men skråner. De kan ha forstevn hvor bordgangene ligger inntil en stilk eller de kan ha en indre stilk hvor bordgangene fra hver side møter hverandre i forkant og sammenføyes. Åfløyer med speil foran er heller ikke uvanlig. Materialbruken varierer akkurat som i kjølbåtene etter hva som er tilgjengelig, men kravene til åfløy-materialene er nok likevel slakere enn til kjølbåter.

Den finnes flere steder i landet, og er blant annet nevnt i bygdene rundt Lillehammer og i Valdres. I Sør-Aurdal ble en åfløy brukt som ferje over Begna ved Nedre Leitadn i hvert fall til ut i 1960-åra, og kanskje lenger. Selv om det kom bru der i 1951 var det ikke alltid at den var trygg, men åfløyen fikk folk og dyr over fra gården på østsida av Begna til setra på vestsida.

Åfløyen regnes ofte som en østnorsk båttype, men det er egentlig uvisst hvor den først oppsto. Dialektordet åfløy for en liten båt eller ferje på ei elv er nemlig også dokumentert i Rogaland,[1] så den kan like gjerne ha oppstått på Vestlandet. Det handler egentlig om en færing som har fått flat bunn og akterspeil, noe som gjør den egna til bruk i elver og på fjellvann.

Navnet har sammenheng med norrønt fley, som betyr 'skip'. Åfløy er for øvrig også eldre form av et gårdsnavn, se Åfløya, uten at det er noen sammenheng med båtnavnet.

Bildegalleri

Referanser

  1. bergsåker 1964: 77.

Litteratur og kilder

  • Bergsåker, Jon: Høle gjennom hundreåra. Sandnes. 1964. Mal:Bokhylla.
  • Heggstad, Leiv: Gamalnorsk ordbok : med nynorsk tyding. Utg. Samlaget. Oslo. 1930. Mal:Bokhylla.
  • Skjærbakken, Espen. Indre Østlandets trebåter. Elverum, 2008.
  • Svensson, Kai: Innsjøbåtar i Valdres : og litt om historia rundt dei. [Leira]. 2009. Mal:Bokhylla.