Ørjan Olsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 6. feb. 2013 kl. 02:38 av Stigrp (samtale | bidrag) (NY om den etterhvert glemte zoologen og oppdagelsesreisende Ørjan Olsen)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
TØrjan Olsen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Ørjan Olsen (født 5. september 1885 i Hattfjelldal, Nordland, død 11. juli 1972) var zoolog og forskningsreisende. Han foretok en rekke forskningsreiser og ekspedisjoner, blant annet til Sibir og Polynesia, men oppnådde aldri noen akademiske posisjoner i Norge. Ørjan Olsen var sønn av sogneprest Ole Tobias Olsen (1830–1924) og Christine Bernhardine Dahl (1855–1910), og var ugift.

Liv og virke

Ørjan Olsen tok examen artium i 1907 og ble cand.real. i 1911 med fagene zoologi, botanikk, kjemi, geologi og geografi. Han var 1912–13 med den norske hvalfangstpioneren Johan Bryde til Sør-Afrika, hvor det ble oppdaget en ny hvalart, kalt brydehval.

Fra 1914 var Olsen universitetsstipendiat, og samme år gjennomførte han en ekspedisjonen til Sibir sammen med tre andre nordmenn og en russer.Ekspedisjonen gjennomførte et betydelig forsknings- og innsamlingsarbeid, blant annet hos et til da ukjent folk, todsjin-sojotene mellom Sibir og Mongolia. Ekspedisjonen ble avbrutt på grunn av den første verdenskrig, men Ørjan Olsen dro tilbake både 1916 og 1917.

I 1921 foretok han studier i Sør- og Øst-Europa, og under et opphold ved universitetet i Innsbruck i Østerrike ble Olsen kreert til dr.philos. i zoologi og geografi. Han foretok forskingsreiser til Polynesia og New Zealand 1926–28, hvor han gjorde et stort innsamlingsarbeid. Han belyste han teoriene om polynesisk innvandring og om Påskeøya, og var slik en forløper for Thor Heyerdahl.

Under krigen tok Olsen seg over til USA, hvor han oppholdt seg fram til han flyttet til Spania på 1950-tallet. Han døde i Alicante.

Ettermæle

Ørjan Olsen oppnådde ikke full anerkjennelse i norske forskningsmiljøer, og hadde ingen akademiske posisjoner i Norge. Gjenstander fra hans ekspedisjoner til Sibir ble imidlertid utstilt ved Historisk museum i Oslo.

I følge Norsk biografisk leksikon framsto han etter hvert som en erkekonservativ og reaksjonær gammel einstøing, som kritiserte alt fra bilkjøring til forpøbling av det norske språk.

Ørjan Olsen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen dr. philos. er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser