Østby (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 16. mar. 2016 kl. 12:04 av Kallrustad (samtale | bidrag) (lenke)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Østby
Østby Lørenskog 1965.jpg
Øvre Østby i 1965.
Foto: Akershusmuseet
Kommune: Lørenskog
Fylke: Akershus
Gnr.: 85

Østby er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 85. Østby strekker seg østover i skogen til grensa mot Rælingen, som går gjennom Åmotdammen og Østbyputten. I nord grenser Østby til Hovelsrud og Nordby, i vest Hammer og i sør til Stensrud. Gården har blant annet gitt navn til Østbyveien.

Navnet, opprinnelig Austbýr (Østgården), peker mot at gården er ryddet med utgangspunkt i Hammer, trolig i vikingtida. Den gamle uttalen er ø`ssby. Det ser ut til at Østby var en av de gårdene i Lørenskog som var bebodd gjennom hele senmiddelalderen. Gården tilhørte kronen på slutten av 1500-tallet, men ved krongodssalgene i 1660-åra kom den over på borgerhender. Forskjellige borgere og embetsmenn var eiere inntil 1840, da den nye eieren slo seg ned som bruker.

Østbytunet barnepsykiatriske behandlingshjem og skole er i dag lokalisert på det tidligere bruket Nedre Østby. Våningshuset herfra er flyttet og står nå i Hovelsrudveien 71. Det ble opprinnelig reist omkring 1865 og er nå restaurert tilbake til sin opprinnelige form. På Øvre Østby er ingen av bygningene eldre enn ca. 1900.


0230 Lorenskog komm.png Østby (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.