Øverbygd Samvirkelag

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 23. apr. 2014 kl. 08:25 av Gunnar E. Kristiansen (samtale | bidrag) (Ny kategori:Coop NKL)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Øverbygd Samvirkelag ble konstituert 23. september 1945. Formålet var å organisere et samvirkelag i bygda. Til å orientere og lede forsamlingen møtte Magnus Steien fra Bardu, som var formann i Den Kooperative Distriktsforening i Troms.

Som lagets første formann ble valgt Petter Halvorsen. Bjarne Haugs forretning «Krysset» ble vurdert overtatt av laget, men dette ble droppet og man kjøpte tomt på Holt. To små «tyskerbrakker» ble innkjøpt og ominnredet etter tegninger utført av Ole M. Stefanussen. 3. oktober 1946 kunne bestyrer Henry Bergh åpne dørene til Samvirklagets første butikk i Øverbygd, som for øvrig besto av stall, uthus, vedskjul og brønn. Butikken på Holt ble avdeling, før den ble nedlagt til fordel for Prix-butikken på Skjold i 2003

Militær påvirkning

Ved organiseringen av Brigade Nord i 1953, økte befolkningen, og Skjold med Maukstadmoen leir ble dermed et mer attraktivt sted å drive handel. Men Samvirkelaget lå 5 kilometer unna, på Holt.

Ny butikk

Ny-butikken til Øverbygd Samvirkelag sto ferdig i 1955

Brakketilværelsen var både trang og utilfredsstillende for betjening så vel som for kundene. Et ekstraordinært årsmøte, i september 1952 besluttet å bygge ny forretningsgård. Finansieringen tok lenger tid enn ventet, men 27. juni 1955 åpnet Øverbygd Samvirkelag for handel i nye, moderne lokaler. Her var det foruten butikklokaler, lager, to leiligheter samt fire hybler. Enkelt hevet da røsten i anledning de ekstravagante påkostninger.

Svingende resultater

Laget kom inn i en meget vanskelig økonomisk periode på slutten av 1950-tallet. Ny formann ble valgt i 1958, og disponenten fratrådte samme året. På årsmøtet i 1960 hadde situasjonen forbedret seg til «tilfredsstillende». I 1963 gikk laget inn under paraplyen Indre Troms Samvirkelag.

Utvikling

Dugnadsgjengen i sving med tilbygget til butikken i 1975. Det var varmt i været.
Prix-butikken på Skjold ble innviet i 2003.

I 1975 ble butikken utvidet – ved dugnadsinnsats. Det ble planlagt avdeling på Skjold, men den kom ikke i gang før i 1987. Seks år seinere kjøpte ITS hele forretningsgården som S-laget hadde leid av Vårheim & Co, og 15. mai 2003 ble den nye Prix-butikken åpnet på Skjold.

Avdelingen på Holt ble lagt ned den 30. juni 2003. Gården og tomta ble solgt.

Kilde

  • Nilssen, Terje: Samvirkelagene i Indre Troms : 100 år i forbrukernes tjeneste. Bardu 2006