Østre Jevnaker sanitetsforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 8. mar. 2021 kl. 20:37 av KMAvtjern (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Barnevekt som ble tatt i bruk av Østre Jevnaker sanitetsforening da de startet barnekontroll på Kløverheimen i 1967. Eier: Randsfjordmuseet

Østre Jevnaker sanitetsforening ble stiftet hos Aslaug Nøkleby på Halvorsrud i Jevnaker kommune, onsdag den 27. april 1927. Ni personer møtte på dette stiftelsesmøtet. På neste møte møtte 50 personer, og 44 skrev seg inn som medlemmer.

Bakgrunnen for etableringen var at medlemmer fra Jevnaker sanitetsforening hadde forespurt Aslaug Nøkleby om ikke Østre Jevnaker også skulle starte sanitetsforening. Aslaug Nøkleby sendte stifteren og lederen av Norske Kvinners Sanitetsforening, Fredrikke Qvam, et brev og ba om tillatelse til en slik etablering. Og det fikk hun.

12. februar 1965 ble det holdt fellesmøte på huset "Systua". «Systua» ble bygget for å huse en skjortefabrikk i 1953, men foretaket gikk konkurs og kommunen overtok eierskap av huset. På sanitetens fellesmøte i 1965 ble det bestemt å gi formannen i foreningen fullmakt til å kjøpe stedet for kroner 35.000,-. Stedet fikk navnet Kløverheimen. Etter mye oppussing på dugnad, ble huset innviet 8. februar 1967. Kløverheimen ble et helsehus og barnekontrollen startet der i mars 1967. Kløverheimen ble utleid til private selskap og arrangement, loppemarkeder, musikkøvelser og som spillelokale for bridgeklubben Kløver Ess.

I 1968 hadde foreningen 114 medlemmer, og i 1970 98 medlemmer. Årsberetningen for 1971 viser at mye arbeid og dugnad legges ned i Kløverheimen. Av tilstelninger hadde det vært loppemarked, mannekeng oppvisning, bingo, kakelotteri på valgdagen og juletrefest. I tillegg ble det solgt fastelavnsris, bøker, maimerker, julemerker, kort og telegram. Saker som ble støttet var blant annet Kreftsaken, Revmatismesaken og Folkehelsen.

I 1996 hadde Østre Jevnaker sanitetsforening 27 medlemmer og et æresmedlem. Klara Rørvik var formann og medlemsmøtene ble holdt på omgang blant medlemmene den 3. tirdagen i måneden. Foreningen fikk inntekter fra blant annet utlodning på møter, salg av fastelavnsris, julemerker og lodd. Medlemmene bakte og solgte kaker, kaffe og brus til bridgeklubben Kløver Ess på spillkvelder på Kløverheimen. Foreningen fikk gaver fra Sparebank1 Jevnaker Lunner, Kari Roens legat og fra private.

I 1996 støttet foreningen blant annet Kreftsaken, Revmatismesaken og Ingeborg Dehli Jemtlands fond, Helga Sembs fond, og de støttet saker med tema psykiske lidelser og benskjørhet. På Kløverheimen hadde foreningen fotpleie og de hadde utleie. Året etter, i 1997, valgte foreningen å selge Kløverheimen. Det var da 22 medlemmer, hvorav bare 12 «aktive».

Det eldste arkivet etter Østre Jevnaker sanitetsforening er deponert ved Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet, ved Hadeland Folkemuseum

Kilder

  • OAHF-00474 Østre Jevnaker sanitetsforening, privatarkiv i Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet. Se oppføring på Arkivportalen