1945: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
(8 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{årstall|MCMXLV}}
<onlyinclude>{{thumb|Krigen på Øvre Eiker (oeb-192080).jpg|17. mai 1945 - bare en drøy uke etter frigjøringsdagen kunne medlemmer av hjemmestyrkene lede an i 17. mai-tog etter fem år med okkupasjon. Her Milorggruppe 1412-1 på Øvre Eiker.}}
'''[[1945]]''' ble frihetens år for Norge etter fem år med tysk okkupasjon. Den [[7. mai]] kom meldingene om at tyskerne var i ferd med å kapitulere, og på [[frigjøringsdagen]] den [[8. mai]] kunne folk slippe jubelen løs og finne fram de norske flaggene igjen. Allerede den [[13. mai]] kom kronprins [[Olav V|Olav]] tilbake til Norge, og [[7. juni]] kom kong [[Haakon VII]] til Oslo etter fem lange år i eksil.
 
Året er også starten på perioden vi kjenner som [[etterkrigstida]]. Den kjennetegnes av gjenoppbygging av landet, utvikling av den moderne velferdsstaten og utviklinga som førte fram til oljeeventyret. [[Einar Gerhardsen]] ble statsminister i en samlingsregjering som skulle føre landet gjennom den første tida med omstilling fra krig til fred.</onlyinclude>


== Begivenheter ==
== Begivenheter ==


* [[8. mai]] &ndash; [[Andre verdenskrig]]: Tyskland kapitulerte betingelsesløst. De tyske styrkene i Norge kapitulerte ved midnatt.  
===Første kvartal===
*[[12. januar]] &ndash; Norske polititropper fra [[Sverige]] tok seg inn i [[Finnmark]].
*[[13. januar]] &ndash; Jørstad jernbanebru ved [[Snåsa]] sprengt.
*[[15. januar]] &ndash; Troppetransportskipet «Donau» senket av sabotører utenfor [[Drøbak]].
*[[21. januar]] &ndash; Tysk torpedolager i [[Horten]] sprengt.
*[[23. januar]] &ndash; Norske Shells oljelager i [[Oslo]] sprengt.
*[[8. februar]] &ndash; [[Statspolitiet|Statspolitisjefen]] [[Karl Marthinsen]] ble likvidert. 29 gisler ble henrettet som reprisalier i løpet av de neste dagene.
*[[8. februar]] &ndash; Den norske marinen kapret 11 taubåter og en redningsbåt i [[Fredrikstad]].
*[[9. februar]] &ndash; Ti nordmenn ble henrettet på [[Akershus slott og festning|Akershus festning]] av den tyske okkupasjonsmakten som represalier for likvideringen av politisjef [[Karl Marthinsen]].
*[[14. februar]] &ndash; I [[Oslo]] falt tre mann fra [[Milorg]] [[D13]] i kamp. Seks andre ble arrestert og senere henrettet.
*[[20. februar]] &ndash; [[Vidkun Quisling|Quisling]] begynte å mobilisere og væpne [[Hirden]]. Planen var å mobilisere 12&nbsp;000 mann.
*[[21. februar]] &ndash; Ruteskipet «Austri» senket av [[Storbritannia|britiske]] fly utenfor [[Stord]]. 18 nordmenn, 17 russiske fanger og et ukjent antall tyskere omkom.
*[[23. februar]] &ndash; Marineverftet i [[Horten]] bombet.
*[[4. mars]] &ndash; Norske flyktninger og soldater på [[Sørøya]] ble angrepet og kom i kamp med en tysk landgangsstyrke.
*[[14. mars]] &ndash; [[Operasjon Betongblanding]]: [[Milorg]] og [[Kompani Linge]] sprengte samtidig jernbanen 20 steder på [[Østlandet]]. I tillegg ble et av [[NSB]]s administrasjonsbygg i [[Oslo]], et antall lokomotiver og annet materiell sprengt.
*[[24. mars]] &ndash; Havna i [[Egersund]] bombet.
 
===Andre kvartal===
 
*[[2. april]] &ndash; [[Storbritannia|Britiske]] [[De Havilland DH 98 Mosquito|Mosquitos]] angrep verftet i [[Sandefjord]].
*[[11. april]] &ndash; Trefning mellom [[Milorg]] og styrker fra [[Statspolitiet]] og [[Hirden]] i [[Åfjord]].
*[[25. april]] &ndash; Valløy oljeraffineri ved [[Tønsberg]] bombet. 53 omkom.
*[[26. april]] &ndash; [[Milorg]]-basen «Elg» i [[Eggedal]] kom i kamp med en tysk styrke. 29 tyskere og 6 nordmenn omkom.
*[[28. april]] &ndash; [[Milorg]]-basen [[Bjørn West]] i [[Hordaland]] kom i kamp med en tysk styrke. Kampen pågikk i flere døgn.
*[[1. mai]] &ndash; Ved [[Karasjok]] omkom 22 mann fra [[Rikspolitiet]] i en mineeksplosjon.
*[[2. mai]] &ndash; Ved et kupp «bortførte» [[Milorg]] flere tonn arkivmateriale fra Politi- og Justisdepartementet.
*[[4. mai]] &ndash; Det tyske hotellskipet [[«Black Watch»]] ble senket i [[Kilbotn]] sør for [[Harstad]].
*[[6. mai]] &ndash; Mannskaper fra en tysk ubåt tok til fange, torturerte og drepte seks sivilister på [[Hopseidet]] i [[Finnmark]].
* [[8. mai]] &ndash; Tyskland kapitulerte betingelsesløst. De tyske styrkene i Norge kapitulerte ved midnatt.  
*[[8. mai]] &ndash; [[Josef Terboven]] begikk selvmord i bunkeren sin på [[Skaugum]]
*[[9. mai]] &ndash; Hjemmefronten tok kontroll over nøkkelposisjoner. [[Rikspolitiet|Rikspoliti]]- og [[Reservepolitiet|reservepoliti]]-bataljonene ble sendt inn i [[Norge]] med tog fra [[Sverige]].
*[[13. mai]] &ndash; [[Olav V|Kronprins Olav]] kom tilbake til Norge.
*[[10. mai]] &ndash; De første norske og allierte styrkene kom til Sør-Norge.
*[[14. mai]] &ndash; [[Høyesterett]] trådte sammen for første gang siden [[1940]].
*[[22. juni]] &ndash; [[Einar Gerhardsen]]s samlingsregjering utnevnt.
*[[23. juni]] &ndash; Første nummer av avisen [[Verdens Gang]] kom ut.
 
=== Tredje kvartal ===
 
=== Fjerde kvartal ===
* [[8. oktober]] &ndash; [[Stortingsvalget 1945|Stortingsvalg]]


== Fødsler ==
== Fødsler ==
Linje 9: Linje 52:
== Dødsfall ==
== Dødsfall ==


 
* [[8. februar]] &ndash; [[Karl Marthinsen]], sjef for Statspolitiet
* [[24. oktober]] &ndash; [[Vidkun Quisling]], statssjef under okkupasjonen 1940&ndash;1945


[[Kategori:1945|  ]]
[[Kategori:1945|  ]]

Sideversjonen fra 5. feb. 2018 kl. 10:34

17. mai 1945 - bare en drøy uke etter frigjøringsdagen kunne medlemmer av hjemmestyrkene lede an i 17. mai-tog etter fem år med okkupasjon. Her Milorggruppe 1412-1 på Øvre Eiker.

1945 ble frihetens år for Norge etter fem år med tysk okkupasjon. Den 7. mai kom meldingene om at tyskerne var i ferd med å kapitulere, og på frigjøringsdagen den 8. mai kunne folk slippe jubelen løs og finne fram de norske flaggene igjen. Allerede den 13. mai kom kronprins Olav tilbake til Norge, og 7. juni kom kong Haakon VII til Oslo etter fem lange år i eksil.

Året er også starten på perioden vi kjenner som etterkrigstida. Den kjennetegnes av gjenoppbygging av landet, utvikling av den moderne velferdsstaten og utviklinga som førte fram til oljeeventyret. Einar Gerhardsen ble statsminister i en samlingsregjering som skulle føre landet gjennom den første tida med omstilling fra krig til fred.

Begivenheter

Første kvartal

Andre kvartal

Tredje kvartal

Fjerde kvartal

Fødsler

Dødsfall