Forskjell mellom versjoner av «Akerselva»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Litt fiks i egen rotete tekst.)
m (retter lenke)
Linje 15: Linje 15:
 
| sideelver        =
 
| sideelver        =
 
}}
 
}}
<onlyinclude>'''[[Akerselva]]''' er ei ca. 8 km lang [[elv]] i [[Oslo]] som renner fra [[Maridalsvannet]] til [[Bjørvika]]. Elva har en stor del av [[Nordmarka]] som [[nedbørfelt]]. Akerselva har i tidligere perioder båret navnene '''Frysja''' og '''O'''. Vannkraften i elva har vært utnyttet i lange tider. Den første kornmøllen man kjenner til lå på [[Sandaker]], seinere kom det flere til, og etterhvert også tømmersager - noe for eksempel navnet [[Sagene]] vitner om. Elva var en forutsetning for industrialiseringa i Oslo på [[1800-tallet]]. </onlyinclude> Blant bedriftene kan nevnes [[Akers mekaniske verksted]] som ble etablert i [[1842]], [[Vøien bomuldspinderier]] kom i [[1845]] og [[Foss bryggeri]] i [[1891]].  
+
<onlyinclude>'''[[Akerselva]]''' er ei ca. 8 km lang [[elv]] i [[Oslo]] som renner fra [[Maridalsvannet]] til [[Bjørvika]]. Elva har en stor del av [[Nordmarka]] som [[nedbørfelt]]. Akerselva har i tidligere perioder båret navnene '''Frysja''' og '''O'''. Vannkraften i elva har vært utnyttet i lange tider. Den første kornmøllen man kjenner til lå på [[Sandaker]], seinere kom det flere til, og etterhvert også tømmersager - noe for eksempel navnet [[Sagene (Oslo)|Sagene]] vitner om. Elva var en forutsetning for industrialiseringa i Oslo på [[1800-tallet]]. </onlyinclude> Blant bedriftene kan nevnes [[Akers mekaniske verksted]] som ble etablert i [[1842]], [[Vøien bomuldspinderier]] kom i [[1845]] og [[Foss bryggeri]] i [[1891]].  
  
 
Akerselva er ingen stor elv, og kan ha temmelig ustabil vannføring. I tørkeperioder gikk hjulene i stå, slik det for eksempel skildres i [[Vilhelm Dybwad]]s sang "Akerselva". Tømmerfløting kan også være problematisk affære når elva er grunn og har lite vann. Kommunen startet i 1853 bygging av damanlegg for å ha mer kontroll på vannføringen. Det var viktig for å forhindre blant annet flomskader for industrien.
 
Akerselva er ingen stor elv, og kan ha temmelig ustabil vannføring. I tørkeperioder gikk hjulene i stå, slik det for eksempel skildres i [[Vilhelm Dybwad]]s sang "Akerselva". Tømmerfløting kan også være problematisk affære når elva er grunn og har lite vann. Kommunen startet i 1853 bygging av damanlegg for å ha mer kontroll på vannføringen. Det var viktig for å forhindre blant annet flomskader for industrien.

Revisjonen fra 8. mar. 2010 kl. 16:02

Akerselva
Ankerbrua Oslo.jpg
Akerselva ved Ankerbrua
Basisopplysninger
Alt. navn: Frysja
Lengde: 8,2 km
Samlet fall: 149 m
Kilde: Maridalsvannet
Utløp: Bjørvika
Høyde ved utløp: 0 moh.
Renner gjennom: Oslo

Akerselva er ei ca. 8 km lang elv i Oslo som renner fra Maridalsvannet til Bjørvika. Elva har en stor del av Nordmarka som nedbørfelt. Akerselva har i tidligere perioder båret navnene Frysja og O. Vannkraften i elva har vært utnyttet i lange tider. Den første kornmøllen man kjenner til lå på Sandaker, seinere kom det flere til, og etterhvert også tømmersager - noe for eksempel navnet Sagene vitner om. Elva var en forutsetning for industrialiseringa i Oslo på 1800-tallet. Blant bedriftene kan nevnes Akers mekaniske verksted som ble etablert i 1842, Vøien bomuldspinderier kom i 1845 og Foss bryggeri i 1891.

Akerselva er ingen stor elv, og kan ha temmelig ustabil vannføring. I tørkeperioder gikk hjulene i stå, slik det for eksempel skildres i Vilhelm Dybwads sang "Akerselva". Tømmerfløting kan også være problematisk affære når elva er grunn og har lite vann. Kommunen startet i 1853 bygging av damanlegg for å ha mer kontroll på vannføringen. Det var viktig for å forhindre blant annet flomskader for industrien.

Fram til 1860-åra var Akerselva ei god lakseelv, men fabrikkenes stadige utslipp gjorde slutt på det. Helt fram til 1990-tallet tok utslipp med jevne mellomrom liv av alt levende i elva. Det er nå over, noe som gir stadig bedre bade- og fiskemuligheter. I 2010 finnes lite igjen av industribedrifter langs elva, selv om Bjølsen Valsemølle og Lilleborg fabrikker holdt stand lenge. Industribyggene har blitt boliger og restauranter. Det går turvei blant parkanlegg nesten hele veien fra Oslo havn i krysset Bispegata - Nylandsgata og til Oset.Galleri

Kilder

  • Oslo byleksikon, 2000

Mal:Digitaltfortalt