Akershus

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 11. jan. 2008 kl. 17:55 av Jeblad (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Akershus (fra norrønt akr, åker, og hús, borg eller kastell) er et norsk fylke, som grenser mot Hedmark, Oppland, Buskerud, Oslo og Østfold. Det består av to adskilte deler. Kommunene Asker og Bærum utgjør en eksklave mellom Oslo og Buskerud. Etter Oslo er Akershus Norges nest største fylke etter innbyggertall, med vel en halv million innbyggere.

Akershus hovedlen ble opprettet på 1500-tallet og omfattet foruten dagens Akershus også det nåværende Hedmark, Oppland, Buskerud og Oslo, foruten Askim, Eidsberg og Trøgstad i Østfold. I 1662 ble Akershus stiftamt opprettet, og 1685 ble Buskerud skilt ut som eget amt. I 1768 ble også Hedmark og Oppland skilt ut til Oplandenes amt, og i 1842 ble Christiania (Oslo) utskilt fra Akershus. 1. januar 1919 bortfalt betegnelsen amt til fordel for betegnelsen fylke.

Akershus er sentrert rundt det urbaniserte Oslo-området, og er det eneste norske fylke som har sitt administrasjonssenter i et annet fylke (i Oslo).

Akershus består av tre regioner. Follo i sør, Romerike i nord, og vestregionen (Asker/Bærum) i vest.

De eldste fornminnene i Akershus er fra steinalderboplassen på Stunner i Ski, som er ca 9500 år gammel. Lenger frem i eldre steinalder er Nøstvetboplassen i Ås, som er ca 5500 år gammel. Raknehaugen i Ullensaker er Nordens største gravhaug og er ca 90 meter i diameter og 15 meter høy. Den er datert til 500-tallet.


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Akershus» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.