Akershus (avis): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 20: Linje 20:


[[Kategori: Lillestrøm]]
[[Kategori: Lillestrøm]]
[[Kategori: Bedrifter i Skedsmo kommune]]
[[Kategori: Aviser i Skedsmo kommune]]
[[Kategori: Presse i Akershus Amt]]
[[Kategori: Presse i Akershus Amt]]
[[Kategori: Etableringer i 1886]]
[[Kategori: Etableringer i 1886]]
[[Kategori: Opphør i 1966]]
[[Kategori: Opphør i 1966]]

Sideversjonen fra 8. mar. 2009 kl. 08:31

Førstesiden av Akershus første nummer

Lokalavisen Akershus kom ut i Lillestrøm 10. april 1886, og var det første nyhets- og annonseorganet for Romeriks-bygdene. I de få avisene som fantes i amtet, ble både Lillestrøm, nabobygdene og Romerike lite omtalt. Tidligere stortingsmann og gårdbruker på Jølsen i Fet, Jørgensen Weum, oppfordret derfor boktrykker Jens Saugstad fra Gjøvik til å etablere trykkeri i Lillestrøm og utgi avis for regionen. Jørgensen Weum ga Saugstad et forskudd på kr 3000 til kjøp av maskiner og typografisk utstyr. Ansvarlig redaktør ble stortingsmann Karender Diseth fra Ås. Han representerte Venstre på Stortinget, og Akershus var derfor opprinnelig en Venstre-avis.

Det var Venstres amtsforening som stod bak utgivelsen. Undertittelen Liberalt Blad for Akershus Amt, forteller blant annet at planen var å distribuere den i hele amtet. Avisen gikk dårlig fra begynnelsen fordi tallet på abonnenter var lavt, og bare halvparten betalte abonnementet som kostet kr 1,00 i kvartalet. Dessuten kom det til brudd mellom Saugstad og amtsforeningen allerede høsten 1886 om hvem som skulle betale redaktørlønna. Høyre så nå en sjanse til å overta avisen, og høyrepolitikere dannet et aksjeselskap som overtok som eier. Aksjeselskapet fikk heller ikke avisen til å lønne seg. Saugstad overtok derfor eierskapet, og ble sjøl redaktør. Den gikk etter hvert bedre blant annet som følge av bedre økonomiske tider, økt annonsetilgang og støtte fra sagbrukseierne. Akershus fortsatte som høyreorgan.

Sagbrukseierne distribuerte Akershus blant arbeiderne for å vinne tilhengere for Høyre. Lillestrøm hadde omkring 400 sagbruksarbeidere i 1890 og over 500 i 1900. Venstre og Høyre kjempet om denne store velgergruppa der flere hadde fått stemmerett etter stemmerettsutvidelsen i 1884, og etter at alle menn fikk stemmerett i 1898. Høyre fikk på denne måten mange tilhengere i et miljø der det var naturlig at Venstre var størst.

Da boktrykker Saugstad døde i 1893, overtok enken Berta Saugstad trykkeriet og stod for utgivelsen fram til 1901. Hun solgte avisen til boktrykker Magnus Arnesen som drev den til 1915. Fra dette året til Akershus gikk inn 23. desember 1966 ble den drevet av et aksjeselskap.


Kilder

Digital kilde

http://www.rhd.uit.no/: Folketellingen for Lillestrøm. RHD

Litteratur

  • Hals, Harald 1978: Lillestrøms historie. Bind I og II. Lillestrøm.
  • Lindbæck, Odd m. fl. 2000: Byen på Måsan. Trekk fra Lillestrøms historie. Utgitt av Lillestrøm historielag og Lillestrømfondet. Lillestrøm.
  • Monsen, Otto 1997: Romerikspressen gjennom tidene. 1824-1970. I Årbok 1997. Arbeiderbevegelsens historielag i Akershus. Lillestrøm.