Aksel Adserø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Aksel Adserø (født 1897Asserøy i Jøssund, død 1972) var blant annet fisker, sykkelreparatør, fotograf, urmaker og husmaler.

Han ble i 1921 gift med Sofie Helene Leiset og flyttet til plassen Solberg ved Valatjønna på Asserøy. Aksel Adserø var litt av en tusenkunstner, og han var borte i mange ulike yrker. I 1920-årene var han flere ganger i Lofoten, hvor han deltok i fisket. Han arbeidet på flere ulike veianlegg, og han var med på utbyggingen av den nye kraftstasjonen i Teksdalen. Han drev som sykkelreparatør og prøvde seg også som urmaker. Etter krigen ble det mest maling av hus, og da helst innvendig. Hvordan Aksel Adserø kom bort i fotograferingen vet vi ikke. Han fotograferte innenfor et begrenset geografisk område. Bildene er hovedsakelig fra gamle Jøssund herred, men det finnes også noen bilder fra Val, Oksvoll og Hellem i [es herred. To bilder ser ut for å være tatt i Lofoten. Dette at Adserø holdt seg innenfor et relativt begrenset område gjør hans arbeid ekstra interessant. Han var godt kjent med både egnen og folket, og fotograferte naboer, familie og arbeidskamerater. Det finnes mange bilder fra hverdagslivet, der en ikke har skiftet til finstasen. Så godt som alle bildene er tatt utendørs, men det finnes også en håndfull innendørsbilder. Fosen bildearkiv har overtatt en glassplatesamling etter Adserø.

Kilder

  • Aksel Adserø i Preus museums register over norske fotografer.
  • Aksel Adserø på Digitalt museum.
  • Aksel Adserø på KulturNav
  • Skjema 08.12.1993 (SFFR)
  • Ågren, Dan: «Aksel Adserø - bygdefotograf i Bjugn i mellomkrigstida». Årbok for Fosen 1992

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Aksel Adserø er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.