Alfred Dollis: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Alfred Dollis''' (født 1869 i Tromsø, død 1940 på Gjøvik) var en lærer med et stort politisk og sosialt engasjement. Han sokna til partiet Venstre. Dollis vokste opp i ...)
 
(kategorijustering)
(25 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Alfred Dollis''' (født 1869 i [[Tromsø]], død 1940 på [[Gjøvik]]) var en lærer med et stort politisk og sosialt engasjement. Han sokna til partiet [[Venstre]]. Dollis vokste opp i [[Volda]] og tok lærerutdanning ved [[Klæbu seminar]]. Han dreiv ei stund privat middelskole i [[Elverum]], men i 1896 fikk han lærerpost ved [[Gjøvik skole]].  
<onlyinclude>{{thumb høyre|Alfred Dollis.jpg|Lærer Alfred Dollis.|''[[Norske skolefolk]]'' (1934)}}
'''[[Alfred Dollis|Alfred (Ludvig Odin) Dollis]]''' (født 18. oktober 1867 i [[Tromsø]], død 1940 på [[Gjøvik]]) var en lærer med et stort politisk og sosialt engasjement. Han sokna til partiet [[Venstre]] og var med i kretsen rundt [[Johan Castberg]] og [[Anders Hovden]]. Dollis var også bankrevisor i [[Gjøviks og Omlands Kreditbank]] i rundt 14 år. </onlyinclude>


I tida Gjøvik var han en engasjert samfunnsborger, og engasjerte seg blant annet for å etablere [[Kaffistova (Gjøvik)|Kaffistova]]. Han var også en ivrig sanger. Han skal ha gått med Seips visebok i lomma i tilfelle en hadde hadde glømt et vers!
== Karriere==
<onlyinclude>Dollis vokste opp [[Sunnmøre]], som sønn av styrmann Christopher Bernhard Dollis og Elen Olivia Karoline Larsen, og tok middelskoleeksamen i [[Ålesund]] i 1886. I 1890 var han ferdig utdanna lærer fra [[Klæbu seminar]] og tok seinere flere tilleggskurs. Dollis underviste som nyutdanna på privatskoler i [[Volda]] og [[Dovre]] og dreiv ei stund egen privat middelskole i [[Elverum]].</onlyinclude>


Dollis var gift med Ragnhild Hol, datter av buntmaker Hol på Gjøvik. Hun hadde mange i kosten i den store villaen i [[Haralds gate (Gjøvik)|Haralds gate]], blant annet middelskoleelever som bodde hos dem. Villaen het Netheim, og derfor kalte den ivrige vinprodusenten Alfred Dollis vinen sin for Netheimer!
I 1896 fikk han lærerpost ved [[Gjøvik skole]]. I tida på Gjøvik var han en engasjert samfunnsborger, og engasjerte seg blant annet for å etablere [[Kaffistova (Gjøvik)|Kaffistova]]. Dollis var også en ivrig sanger. Han skal ha gått med Seips visebok i lomma i tilfelle han hadde hadde glømt et viktig vers!


Som venstrepolitiker var Dollis stortingskandidat flere ganger. I 1918 var det valg i enkeltmannskretsen ''Lillehammer og Gjøvik''. Dollis stilte som varakandidat til [[Leif Castberg]], og også [[Arbeiderdemokratene]] stilte seg bak deres kandidatur, men de ble distansert av de større partiene. Han sto på nest siste plass på stortingsvalglista i 1921 og på sisteplass i 1924, hvor Venstre heller ikke fikk valgt inn noen.


==Familie==
Alfred Dollis var gift med Ragnhild Hol (født 1874), datter av buntmaker Hol på Gjøvik. Hun hadde mange i kosten i den store villaen i [[Haralds gate (Gjøvik)|Haralds gate]], blant annet middelskoleelever som bodde hos dem. [[Sigurd Islandsmoen]], musiker og kollega av Islandsmoen, leide husrom hos Dollis i 1910. Da bodde de i [[Christies gate (Gjøvik)|Christies gate]]. Villaen i Haralds gate het Netheim, og derfor kalte den ivrige vinprodusenten Alfred Dollis vinen sin for Netheimer!


== Kilder ==
== Leilighetsdikter ==


*Folketellinga i 1900 for Gjøvik.
Alfred Dollis var ikke minst en produktiv leilighetsdikter. I 1899 skreiv han dette diktet i samband med stasjonsmester [[Anton Evensen Siggerud]]s død:
 
VED STATIONSMESTER A. SIGGERUDS DØD <br />
Saart stak det gjennom alle hjerter, <br />
Da sørgebudet kom idag. <br />
Ondt, mer end ondt, naar skjæbnen snerter <br />
os med saa hvasse svøbeslag! <br />
Her sank en mand, som ædel var, <br />
her sluknede en kjærnekar. <br />
Fast var han i sit stille virke, <br />
gik her saa bramfri, tryg og god, <br />
forstod vist ei: den kunst at lirke, <br />
med aaben pande frem han stod. <br />
Varmt følte han i kjærlighed <br />
for svage vergeløses Fred. <br />
Tak hædersmand for sammenværet, <br />
for enkel, grei og modig daad. <br />
Dit minde varmt vil blive æret; <br />
Det funkle gjennem savnets graad. <br />
Gid fast som du enhver maa staa, <br />
naar ret han tror at holde paa! <br />
 
== Kilder og litteratur==
*{{Norske skolefolk 1934}}
*{{folketelling|pf01053297007047|Alfred Dollis|1885|Ålesund kjøpstad}}
*{{folketelling|pf01037076002022|Alfred Dollis|1900|Gjøvik kjøpstad}}
*{{folketelling|pf01036423004930|Alfred Ludvig Odin Dollis|1910|Gjøvik kjøpstad}}
*Gjøvik i tekst og bilder, Gjøvik 1986.
*Gjøvik i tekst og bilder, Gjøvik 1986.
*Muntlige opplysninger fra barnebarnet Hans Dollis (f. 1931).
*Gjøviks Blad, 3. november 1899
*[[Kjeldearkiv:Brev fra Alfred Dollis til Johan Castberg 9/9 1907]]
*Muntlige opplysninger fra barnebarnet Hans Dollis (f. 1931), 2010.
*[http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=301&idx_id=301&uid=ny&idx_side=-31 Alfreds dåp i Tromsø (permanent bildelenke, nr 152)]
*[http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=6803&idx_id=6803&uid=ny&idx_side=-197 Alfreds konfirmasjon i Volda (permanent bildelenke, nr 2)]
*[http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=5058&idx_id=5058&uid=ny&idx_side=-112 Ragnild og Alfreds vigsel (permanent sidelenke, nr 6)]
*SSB om stortingsvalgene i [https://www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_vi_150.pdf 1918], [https://www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_vii_066.pdf 1921] og [http://www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_vii_176.pdf 1924]


==Eksterne lenker==


* {{hbr1-1|pf01053297007047|Alfred Dollis}}.


{{DEFAULTSORT:DOLLIS, ALFRED}}
{{DEFAULTSORT:DOLLIS, ALFRED}}
 
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer fra Gjøvik kommune]]
[[kategori:Lærere]]
[[Kategori:Sangere]]
[[Kategori:Venstrepolitikere]]
[[Kategori:Lokalpolitikere]]
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Tromsø kommune]]
[[Kategori:Volda kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1867]]
[[Kategori:Dødsfall i 1940]]
{{F2}}{{bm}}

Sideversjonen fra 31. mai 2018 kl. 06:58

Mal:Thumb høyre Alfred (Ludvig Odin) Dollis (født 18. oktober 1867 i Tromsø, død 1940 på Gjøvik) var en lærer med et stort politisk og sosialt engasjement. Han sokna til partiet Venstre og var med i kretsen rundt Johan Castberg og Anders Hovden. Dollis var også bankrevisor i Gjøviks og Omlands Kreditbank i rundt 14 år.

Karriere

Dollis vokste opp på Sunnmøre, som sønn av styrmann Christopher Bernhard Dollis og Elen Olivia Karoline Larsen, og tok middelskoleeksamen i Ålesund i 1886. I 1890 var han ferdig utdanna lærer fra Klæbu seminar og tok seinere flere tilleggskurs. Dollis underviste som nyutdanna på privatskoler i Volda og Dovre og dreiv ei stund egen privat middelskole i Elverum.

I 1896 fikk han lærerpost ved Gjøvik skole. I tida på Gjøvik var han en engasjert samfunnsborger, og engasjerte seg blant annet for å etablere Kaffistova. Dollis var også en ivrig sanger. Han skal ha gått med Seips visebok i lomma i tilfelle han hadde hadde glømt et viktig vers!

Som venstrepolitiker var Dollis stortingskandidat flere ganger. I 1918 var det valg i enkeltmannskretsen Lillehammer og Gjøvik. Dollis stilte som varakandidat til Leif Castberg, og også Arbeiderdemokratene stilte seg bak deres kandidatur, men de ble distansert av de større partiene. Han sto på nest siste plass på stortingsvalglista i 1921 og på sisteplass i 1924, hvor Venstre heller ikke fikk valgt inn noen.

Familie

Alfred Dollis var gift med Ragnhild Hol (født 1874), datter av buntmaker Hol på Gjøvik. Hun hadde mange i kosten i den store villaen i Haralds gate, blant annet middelskoleelever som bodde hos dem. Sigurd Islandsmoen, musiker og kollega av Islandsmoen, leide husrom hos Dollis i 1910. Da bodde de i Christies gate. Villaen i Haralds gate het Netheim, og derfor kalte den ivrige vinprodusenten Alfred Dollis vinen sin for Netheimer!

Leilighetsdikter

Alfred Dollis var ikke minst en produktiv leilighetsdikter. I 1899 skreiv han dette diktet i samband med stasjonsmester Anton Evensen Siggeruds død:

VED STATIONSMESTER A. SIGGERUDS DØD
Saart stak det gjennom alle hjerter,
Da sørgebudet kom idag.
Ondt, mer end ondt, naar skjæbnen snerter
os med saa hvasse svøbeslag!
Her sank en mand, som ædel var,
her sluknede en kjærnekar.
Fast var han i sit stille virke,
gik her saa bramfri, tryg og god,
forstod vist ei: den kunst at lirke,
med aaben pande frem han stod.
Varmt følte han i kjærlighed
for svage vergeløses Fred.
Tak hædersmand for sammenværet,
for enkel, grei og modig daad.
Dit minde varmt vil blive æret;
Det funkle gjennem savnets graad.
Gid fast som du enhver maa staa,
naar ret han tror at holde paa!

Kilder og litteratur

Eksterne lenker