Amund Pedersen Fossesholm

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 12. nov. 2016 kl. 21:00 av Bent (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Maleri av Amund Pedersen Fossesholm. Bildet henger på Fossesholm på Vestfossen.

Amund Pedersen Fossesholm (født 5. desember 1830Eiker, død 1930) var gårdbruker og industrieier. Han var født på gården Fossesholm (gbnr.39/2) på Eiker som sønn av Peder Amundsen Fossesholm og Mari Pedersdatter Horgen. Han var gift med Anne Marie Skjelbred fra Fiskum.

Som unge var ekteparet bosatt på og drev gården Torrud i Hof i Vestfold, som var et underbruk av Fossesholm. Samtidig startet han forskjellig industrivirksomhet i Vestfossen i samarbeid med den yngre broren Olaus Pedersen Foss, blant annet Ekers bryggeri, Brødrene Foss' sag-og møllebruk og Vestfossen Træmassefabrik. Sistnevnte, som vanligvis kaltes "Foss-sliperiet", ble anlagt i 1868 og var den første treforedlingsbedriften i Drammensdistriktet. Som transportmiddel mellom Thorrud og Fossesholm anskaffet han dampbåten "Cappelen", som ble brukt til tømmerfløting på Eikeren og som privat lystfartøy.

I 1874 overtok Amund størstedelen av farens part av Fossesholm (gbnr.39/2), som blant annet omfattet den nordre delen av hovedbygningen på Fossesholm Herregård. Han gjorde en viktig innsats for å holde gården i stand og bevare interiørene. I perioden 1876-82 huset gården også Buskerud Nedre Amtsskole.

I 1910 skjenket Amund og Anne Marie kommunen tomt til kirke og ny skole. Vestfossen folkeskole ble innviet tre år seinere, mens kirken enda ikke er bygd.

Amund P. Fossesholm levde til han ble 99 1/2 år, og på sine eldre dager ble "Gamle-Amund" en legendarisk skikkelse i lokalmiljøet. Det var blant annet en tradisjon at 17.mai-toget i Vestfossen gikk om tunet på Fossesholm, mens Amund satt på svalgangen og så på.

Kilder

  • Amund P. Fossesholm i folketelling 1910 for Øvre Eiker herred fra Digitalarkivet
  • Hans A. Gulli: Hagatæl. Jacob og Anne Serine Hagens slekt. Utg.1986
  • Gullbryllupet på Fossesholm 1907. Artikkel i Drammens Tidende 31.10.1907, gjengitt i Eikerminne 1990, s.42-45)
  • Ved Amund Fossesholms død. Artikkel i Drammens Tidende 4.6.1930, gjengitt i Eikerminne 1997, s. 35-36

Eksterne lenkerEiker Leksikons logo.jpeg Amund Pedersen Fossesholm inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!