Andreas Edvardsen (1992–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Andreas Edvardsen 18 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Sarpsborg kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Kulåsparken, i nærheten av Sarpsborg kirke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Plakett på 22.juli-minnesmerket i Sarpsborg.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Andreas Edvardsen, 18 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)

Andreas Edvardsen (født 30. november 1992 i Sarpsborg, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole) var styremedlem i Sarpsborg AUF og sosialpolitisk ansvarlig i AUFs fylkesstyre i Østfold. Han hadde nettopp avsluttet St. Olav videregående skole i Sarpsborg, da han ble drept i terrorangrepet på Utøya. Høsten 2011 skulle han begynt på lærerhøyskolen i Halden.

I tillegg til sine tillitsverv, var Edvardsen kandidat på Sarpsborg Arbeiderpartis liste til kommunevalget høsten 2011. Valgstyret bestemte i samråd med familien at navnet hans skulle bli stående på lista, for å hedre ham.[1]

På fritiden spilte Edvardsen gitar og hadde tidligere spilt håndball. Han var på Kjærlighetsstien på Utøya da han døde.


Familie

Andreas' foreldre var Heidi og Vidar Edvardsen. Han hadde også en søster, Anniken.

Bisettelsen

Edvardsen ble bisatt fra Tune kirke onsdag 10. august 2011. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm representerte regjeringa i begravelsen.[2] I sin tale sa hun blant annet:

Andreas var et forbilde, han var en av våre unge som viste vei. Andreas ville påvirke, han ville gjøre en forskjell. (...) Han har gjort en forskjell. Andreas var det kjæreste dere hadde. Men han var ikke bare deres, han var også vår. Med Andreas bortgang har vi alle blitt fattigere, han og de andre AUF-erne som mistet sine liv representerte det beste i oss.

Flere venner var til stede i bisettelsen. Stian Joneid og Jonas Groth sang og spilte. Maren Petrine Amundsen holdt tale.

Minneord

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Anywhere you are, I am near. Anywhere you go, I'll be there.

Slik lyder de første strofene i sangen til Chris Medina, ”What Are Words” som ble spilt da 18 år gamle Andreas Edvardsen fra Sarpsborg ble bisatt. Det var også denne sangen Andreas og noen venner i deres ferske band selv hadde tenkt å fremføre på Utøya fredag kveld den 22. juli. Men slik ble det ikke. Andreas ble brutalt revet bort fra oss. (...)

Andreas sto ikke bare opp for verdier og demokrati. Han var med på å skape dem. Når Andreas entret talerstolen gjorde han det med politisk tyngde. Han hadde evnen til å snakke på vegne av flere enn seg selv. Lagspill kjennetegnet i det hele tatt Andreas sitt politiske virke og liv. Han hadde klokskap og omsorgsevne som få andre. Der hvor andre så svake mennesker, så Andreas bare medmennesker. Vi hørte aldri Andreas snakke ned andre. Men mange er de som har blitt snakket opp. Med sin gitar, sitt smil og evne til å spre glede, ble Andreas en av grunnene til at mange gledet seg til kurs, samlinger og møter i AUF.

Arbeiderbevegelsen har mistet en av sine fremste tillitsvalgte, men hele Sarpsborg har mistet en av sine fineste ombudsmenn. For mange har en viktig stemme stilnet. Vi finner likevel en trøst og en måte å hedre Andreas på i de videre strofene fra Chris Medinas sang: Those words, They never go away. They live on, even when we're gone.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [3]

Andreas Edvardsen 18 Sarpsborg i Østfold til minne

Andreas Edvardsen (...) gledet seg til å kunne bidra til å gjøre Sarpsborg-samfunnet bedre for ungdom og for folk flest.

I Andreas har vi mistet en engasjert ungdom som ga av seg selv og inspirerte andre. Snilleste på jord, kosebamsen alle var glad i, utrolig morsom, hadde alltid en kommentar på lur og pusjet andre til å yte mer, er hva hans AUF-venner sier, når de minnes Andreas.

I tillegg til politikk, trakterte han gitaren til manges glede, og han har også spilt håndball. (...) Våre tanker går nå først og fremst til dem som har lidd det tyngste tapet, foreldrene, søsteren og øvrig familie. Men det er mange i Sarpsborg AUF og Arbeiderpartiet som vil føle på savnet etter denne flotte gutten, som ble frarøvet en løfterik framtid.

Han brant for de verdier gjerningsmannen ville ramme, demokrati, rettferdighet og solidaritet.

Vi vil minnes ham med håp og kjærlighet.

– Skrevet av Signe Øye, Inger Christin Torp, Elise Waagen, Jonas Beck Martinsen, Østfold AUF og AP.[4]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Sarpsborg kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Kulåsparken, i nærheten av Sarpsborg kirke.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[5]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Under er bursdagshilsenen til Andreas Edvardsen, satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 30. november 2022.[6]}}

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Edvardsens minneboktekst avbildet.

Referanser

  1. Torjusen, Anette: - Blir stående på listen som en heder. Nrk.no, 2. aug. 2011. Besøkt 22.05.2023.
  2. Hanne Bjurstrøm taler i Andreas Edvardsens begravelse.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  4. https://www.vg.no/spesial/2021/22-juli-minneord/
  5. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  6. 22. juli-senterets Facebookside 30.11.2022 Andreas Edvardens bursdagsblomst 2022.

Kilder og litteratur