Andreas Vorren

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 3. apr. 2011 kl. 20:50 av Gunnar Reppen (samtale | bidrag) (→‎Kilder: Kategori innsatt)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Andreas Hermod Vorren født 15. september 1871 i Leikang i Herøy, død 31. januar 1955 i Neiden, Sør-Varanger, forretningsmann, forsikringsagent, banksjef, politiker og lærer. Han kom opprinnelig fra Sunnmøre. Han var utdannet lærer, og hadde en tid post på Sandtorg før han slo seg ned i Harstad og ble her en av stedets mest fremtredende borgere. Vorren tok handelsskolen og ble forretningsmann, og lokalpolitiker og var første formann i Harstad Handelsstands Forening. Han var forsikringsselskapet Gjensidiges agent for Harstad om omegn og bestyrer i Harstad Øl- og Vinsamlag til ny alkohollov stanset denne virksomheten i 1917. Samlaget holdt til i det som senere ble Harstad Sparebanks karakteristiske gård på Torvet i Harstad. Harstad Sparebank flyttet inn i lokalene i 1907, og Vorren ble banksjef med Anna Bertheussen som kasserer fra 1912. Da samlaget opphørte, fikk banken hele bygningen for seg selv.

Vorren var valgt av Venstre til bystyret, satt i formannskapet og var formann i skolestyret. Det var i hans formannstid Harstad Folkeskole ble bygd, han var med å få i gang et ungdomslag i byen og han var med å stifte Harstad Mandskor. Blant sitt allsidige virke var han også speiderleder og en kort tid var han også redaktør i venstreavisa Haalogaland. Da byen fikk elektrisk strøm i 1910, ble Vorren innvalgt i styret for Harstad Elektrisitetsverk.

Da krisetidene på 1920-tallet satte inn, gikk Harstad Sparebank over ende og ble satt under statlig administrasjon. Vorren, som man mente hadde vær altfor ettergiven med å gi lån til kundene, fikk skylda for konkursen. Det ble på det grunnlaget reist sak, men han unngikk straffeskyld. Familien ble rammet av situasjonen som man bøtte på etter evne. Fra «Vorrens villa i Skaret», ble det da avertert om kaffe- og rømmegrøtsalg. Men situasjonen forverret seg etter som tiden gikk og han reiste til Neiden i Finnmark med kona; Simonette Vorren i 1924 og gjenopptok lærergjerningen der. Også her viste han stort personlig initiativ og gjorde seg bemerket blant annet som medlem av Sør-Varanger kommunestyre og skolestyre.

Kilder