Anne Kure

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 3. nov. 2013 kl. 01:51 av Stigrp (samtale | bidrag) (Ny om hotelleier Anne Kure)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 13. juni 1914: Utsnitt av nekrolog over Anne Kure.

Anne Kure (født 27. februar 1845 i Rygge kommune, død 13. juni 1914), var hotelleier. Etter å ha drevet et hotell i sentrum av Kristiania noe år, etablerte hun i 1899 sitt nye Anne Kures Hotel i Vettakollen, som hun drev til sin død.

Anne Kure studerte gymnastikk og massasje i Stockholm, og arbeidet innen massasje i rundt 10 år. I 1887 opprettet hun et privathotell på hjørnet av Kirkegata og Karl Johans gate i Kristiania, med adresse Kirkegata 36.

Anne Kure drev hotellet godt i flere år, men på grunn av problemer med leieforholdet flyttet hun virksomheten opp i Holmenkollåsen, til Vettakollen, der et nytt hotell, Anne Kures Hotel, sto ferdig i 1899. Hotellet var meget moderne, med sentralvarme, elektrisk lys fra eget elektrisitetsverk, 45 gjesteværelser og egne tennisbaner. Arkitekt var Herman Backer.

Anna Kure var ugift, og etter hennes død i 1914 drev niesen Martha hotellet i rundt 20 år, senere ble det drevet av Sofie og Petra Kure. Hotellet brant ned i 1941, og ble ikke gjenreist, men ruinene er fortsatt godt synlig i terrenget.

Ettermæle

Anne Kures Hotel fotografert i 1902.
Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum.

I en nekrolog i Aftenposten 13. juni 1914 ble Anne Kure beskrevet slik (utdrag):

Anne Kures navn var kjendt og skattet i vide kredse, først og fremst vel her i Kristiania, men forøvrigt rundt om i hele landet af alle dem, som ved en eller anden leilighed havde nydt godt af hennes utrættelige omsorg for sine gjester og lært at sætte pris på hendes personlige eksværdighed. ... Ved sit 25-aarsjubilæum for et par år siden var frk. Kure gjenstand for megen opmerksomhed, bl.a. fra Hotelforeningen, der udtalte sin anerkjendelse for den maade, hvorpaa hun havde hævdet den norske hotelbedrifts renommé.

En gammel tennisbane ved Hospitsveien nær hotelltomten er satt i stand som håndball- og basketballbane, og kalles Anna Kure-banen. I nærheten ligger også Anne Kures sti.

Kilder og referanser