Anne Ohren

Anne Ohren (født 23. mars 1898 i LunnerHadeland, død 12. januar 1963 i Oslo) var tannlege. Hun kom opprinnelig fra Hadeland, men drev som voksen tannlegekontor i Tøyengata 19.

Annonse for tannlege Anne Ohren i avisa Hadeland 6. mars 1928.
Anne Ohrens tannlegekontor i Tøyengata i 1934.

Anne Ohren vokste opp på Østgarden Oren, Lunner på Hadeland, som datter av gardbrukerparet Peter Larsen Ohren og Marie Pedersdatter f. Horgen. I 1910 ble hun folketelt ved Pauline Blybergs pensjonat i Hønefoss. Her bodde hun sammen med storesøstra, Kari Ohren, og flere elever fra Søndre Land. På dette tidspunktet var Anne 12 år, og Kari 14, og sannsynligvis bodde de der for å gå på skole. I husholdninga bodde også den danske tannlegen Ryge. Det er mulig at han kan ha vært en inspirasjon for Anne Ohrens senere yrkesvalg.

Hun gikk latinlinja på Ragna Nielsens skole, og tok examen artium i 1918. Hun var i England i et halvt år i 1921, og i Tyskland i hele 1922, før hun i 1926 avla tannlegeeksamen i Oslo. Etter fullført utdanning hadde hun praksis på Jaren, og fortsatte praksisen sin der fram til 1933, da hun åpna eget tannlegekontor i Tøyengata i Oslo.

Ohren ser ut til å ha levd ganske privat. Der andre skrev mye om seg selv i bøker som Studentene fra 1918 og Norske tannleger, var Ohren mer ordknapp, og la heller ikke ved bilde. Dette har innvirkning på hvor mye vi kan vite om henne i ettertid. Hun oppga for eksempel ikke hva hun gjorde i England og Tyskland, selv om det er sannsynlig at det var studieopphold.

Da hun var i 60-åra, skrev hun debattinnlegg i aviser. I 1959 skrev hun et lengre debattinnlegg i Dagbladet om at hun opplevde fokuset på å hjelpe de slitne husmødre som ensidig, og at hun ønska mer fokus på eldre ugifte yrkeskvinner.[1] I 1961 skrev hun debattinnlegg i Aftenposten hvor hun argumenterte for hvorfor kvinner burde ha tilgang til å være prester.[2]

Ohren døde 12. januar 1963.

Kilder

Referanser

  1. Debattinnlegg om ugifte yrkeskvinner: Digital versjonNettbiblioteket
  2. Kvinnelige prester: Digital versjonNettbiblioteket

Videre lesing

  • Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet OAHF-502. Randi Bjørkviks arkiv. Manuskriptutkast til Hadeland Bygdebok, gnr. 1 Oren (s. 173).