Arbeiderpartiet

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 23. apr. 2008 kl. 21:37 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Det norske Arbeiderparti''' (DNA), ofte kalt '''Arbeiderpartiet''' (Ap), er et politisk parti med en sosialdemokratisk linje. Partiet ble grunnlagt i 1887. I mellomkrigstiden, en p...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det norske Arbeiderparti (DNA), ofte kalt Arbeiderpartiet (Ap), er et politisk parti med en sosialdemokratisk linje. Partiet ble grunnlagt i 1887.

I mellomkrigstiden, en periode hvor arbeiderbevegelsen ble stadig sterkere i Norge, økte oppslutningen om Arbeidspartiet ved valgene. Det tok allikevel tid før partiet fikk full uttelling for dette, fordi valgordningen med enkeltmannskretser favoriserte de etablerte partiene. Ap dannet for første gang regjering i 1927, men Christopher Hornsruds regjering satt bare i knapt fire uker. Først etter kriseforliket i 1935 kom den første Arbeiderpartiregjeringen som ble sittende over tid, Johan Nygaardsvolds regjering. Denne regjeringen satt ved krigsutbruddet i 1940, og fungerte som eksilregjering under okkupasjonen.

I etterkrigstiden har Arbeiderpartiet hatt regjeringsmakt en rekke ganger, både alene og i koalisjoner. Norges sittende regjering er Jens Stoltenbergs andre regjering, også kjent som Den rødgrønne regjeringen, som er en koalisjon mellom Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.