Arndt Leonard Thesen

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 28. apr. 2017 kl. 08:38 av Cnyborg (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Arndt Leonard Thesen (født 25. oktober 1816 i Larvik, død 1875) var kjøpmann og skipsreder. Hans foreldre var kaptein i Laurvigens jegerkorps Ole Arndt Thesen (1777–1833) og hustru Lene Hjorth (1775–1843). Thesen giftet seg i Bergen med Ane Catherine Margrethe Brandt (1819-1900).

Thesen vokste opp i Larvik som den yngste av fem sønner. Han og broren Fredrik Wilhelm kom til Stavanger tidlig på 1840-tallet og grunnla handelshuset A L. Thesen & Co. i en større bygård (nåværende Hauge-huset) ved Torget i Stavanger sentrum. I likhet med andre norske kjøpmenn og redere tjente Thesen godt på fraktfart under Krimkrigen 1851-1854. Perioden etter krigen ble kritisk. Thesens handelshus gikk konkurs, blant annet grunnet feilsatsing på investeringer i kornhandelen på Østersjøen. Boet hadde midler til en verdi av cirka 27.000 spesidaler etter at prioriterte fordringer var dekket, men de uprioriterte fordringene var på 176.359 spesidaler. Byens banker hadde store utestående beløp i firmaet. Familien Thesen, som hadde hatt en ledende posisjon i byen, bestemte seg for å utvandre og hadde alt reist da konkursberetningen ble framlagt i 1870.

Thesen fikk anbefalingsbrev fra den britiske visekonsul Wilhelm Hansen, innehaver av byens største handelshus, som gav ham det beste skussmål. A. L. Thesen kjøpte tilbake én av skutene i boet, Albatross, med økonomisk hjelp av sin bror, skipskaptein Mathias Theodor Thesen. I 1869 forlot A. L. Thesen med ni barn og ektefelle Stavanger. Målet var New Zealand.

Broren Mathias var med som skipets kaptein. De ankom Cape Town 16. november 1869 og satte så kurs for New Zealand. Storm tvang dem tilbake til Cape Town. De solgte tømmerlasten om bord for å finansiere reparasjon av skipet. Med hjelp fra den norske (svenske) konsul i Cape Town og forretningsforbindelser ble den nyreparerte skuten benyttet til å frakte tømmer til Cape Town fra det lille tettstedet Knysna. Intensjonen var å skaffe penger til reisen til New Zealand. Framtidsutsiktene ved tømmerhandelen fortonte seg så lyse at familien slo seg ned i Knysna istedet og åpnet forretningsvirksomhet der, Thesen and Company. Virksomheten kom også til å omfatte handelshus, skipsbygging, sagbruk, landbruk, gullgruvedrift, transport m.m. Firmaet ble senere ledet av Thesens etterkommere.

Kilder