Arne Brustad (1912–1987): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
(5 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb høyre|Arne Brustad gravminne.jpg|Arne Brustads gravminne på [[Vestre Aker kirkegård]] i Oslo er prydet med en fotball.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}
<onlyinclude>{{thumb høyre|Arne Brustad gravminne.jpg|Arne Brustads gravminne på [[Vestre Aker kirkegård]] i Oslo er prydet med en fotball.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}
'''[[Arne Brustad]]''' (født 14. april 1912 i [[Kristiania]], død 22. august 1987) var fotballspiller, mest kjent for sin deltakelse på det norske landslaget som i 1936 tok bronse under de olympiske leker i Berlin, det såkalte [[Bronselaget]]. Brustad hadde kallenavnet ”Obersten”, og spilte klubbfotball for [[Lyn (Oslo)|Lyn]], som han ble cupmester med i 1945 og 1946. Han spilte 33 landskamper for Norge (17 landslagsmål).
'''[[Arne Brustad]]''' (født 14. april 1912 i [[Kristiania]], død 22. august 1987) var en norsk fotballspiller, mest kjent for sin deltakelse på det norske landslaget som i 1936 tok bronse under de olympiske leker i Berlin, det såkalte [[Bronselaget 1936|Bronselaget]]. Av mange regnet som Norges beste fotballspiller gjennom tidene. Brustad hadde kallenavnet ”Obersten”, og spilte klubbfotball for [[Lyn (Oslo)|Lyn]], som han ble cupmester med i 1945 og 1946. Han spilte 33 landskamper for Norge og scoret 17 landslagsmål). I 1948 la han opp. Under de olympiske leker i Berlin  i 1936 scoret Brustad fem mål på fire kamper, inkludert alle Norges tre mål i bronsefinalen mot Polen (3-2 til Norge).  


Under de olympiske leker i Berlin  i 1936 skåret Brustad fem mål på fire kamper, inkludert alle Norges tre mål i bronsefinalen mot Polen (3-2 til Norge).  
Om Brustads innsats i bronsefinalen skrev Aftenposten 14. august 1936 blant annet:


Om Brustads innsats i bronsefinalen skrev Aftenposten 14. august 1936 blant annet: ''”I løperrekken var ytre venstre Brustad beste mann. Hans tre mål er betegnende for hans innsats i dag. Det første og siste var skuddprestasjoner efter taktiske forseringer inne i feltet, det andre var et avsluttende ledd i en ypperlig kombinasjon med 5 trekk i det norske angrep … ”''.</onlyinclude>  
{{sitat|I løperrekken var ytre venstre Brustad beste mann. Hans tre mål er betegnende for hans innsats i dag. Det første og siste var skuddprestasjoner efter taktiske forseringer inne i feltet, det andre var et avsluttende ledd i en ypperlig kombinasjon med 5 trekk i det norske angrep … }}</onlyinclude> Brustad deltok også på det norske landslaget i fotball-VM i Marseille i 1938. Her ble Norge slått ut i første runde av Italia (VM foregikk i cupformat), med resultat 2-1. Det var Brustad som scoret det ene norske målet. Brustad deltok også på Europalaget (Kontinentallaget) som spilte mot England på Wembley 26. oktober 1938, en kamp England vant 3-0. Aftenpostens kommentator D. Eie slo fast at Kontinentallaget sprakk på ''”manglende lagspill og kamphumør”'', men at ''”Brustad gjorde sig fordelaktig bemerket”''. Arne Brustads drakt fra Europalaget, samt medaljer og trofeer fra hans fotballiv, er utstilt på [[Ullevaal stadion]].   
 
Brustad deltok også på det norske landslaget ved fotball-VM i 1938. Her ble Norge slått ut i første runde av Italia (VM foregikk i cupformat), med resultat 2-1. Det var Brustad som skåret det ene norske målet.
 
Brustad deltok på Europalaget (Kontinentallaget) som spilte mot England på Wembley 26. oktober 1938, en kamp England vant 3-0. Aftenpostens kommentator D. Eie slo fast at Kontinentallaget sprakk på ''”manglende lagspill og kamphumør”'', men at ''”Brustad gjorde sig fordelaktig bemerket”''. Arne Brustads drakt fra Europalaget, samt medaljer og trofeer fra hans fotballiv, er utstilt på [[Ullevål stadion]].   


Brustad er gravlagt ved [[Vestre Aker kirkegård]]. Gravminnet er prydet med en fotball.
Brustad er gravlagt ved [[Vestre Aker kirkegård]]. Gravminnet er prydet med en fotball.
Linje 18: Linje 14:
*[http://no.wikipedia.org/wiki/Arne_Brustad Wikipedia om Brustad ].
*[http://no.wikipedia.org/wiki/Arne_Brustad Wikipedia om Brustad ].
*[http://snl.no/Arne_Brustad Store Norske Leksikon om Brustad ].
*[http://snl.no/Arne_Brustad Store Norske Leksikon om Brustad ].
 
{{DEFAULTSORT:Brustad,Arne}}
[[Kategori:Fotballspillere]]
[[Kategori:Fotballspillere]]
[[Kategori:Fødsler i 1912]]
[[Kategori:Fødsler i 1912]]
[[Kategori:Dødsfall i 1987]]
[[Kategori:Dødsfall i 1987]]
[[Kategori:Personer fra Oslo kommune]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Bronselaget 1936]]
[[Kategori:Bronselaget 1936]]
{{F1}}
{{F1}}

Sideversjonen fra 5. jan. 2017 kl. 12:10

Mal:Thumb høyre Arne Brustad (født 14. april 1912 i Kristiania, død 22. august 1987) var en norsk fotballspiller, mest kjent for sin deltakelse på det norske landslaget som i 1936 tok bronse under de olympiske leker i Berlin, det såkalte Bronselaget. Av mange regnet som Norges beste fotballspiller gjennom tidene. Brustad hadde kallenavnet ”Obersten”, og spilte klubbfotball for Lyn, som han ble cupmester med i 1945 og 1946. Han spilte 33 landskamper for Norge og scoret 17 landslagsmål). I 1948 la han opp. Under de olympiske leker i Berlin i 1936 scoret Brustad fem mål på fire kamper, inkludert alle Norges tre mål i bronsefinalen mot Polen (3-2 til Norge).

Om Brustads innsats i bronsefinalen skrev Aftenposten 14. august 1936 blant annet:

I løperrekken var ytre venstre Brustad beste mann. Hans tre mål er betegnende for hans innsats i dag. Det første og siste var skuddprestasjoner efter taktiske forseringer inne i feltet, det andre var et avsluttende ledd i en ypperlig kombinasjon med 5 trekk i det norske angrep …

Brustad deltok også på det norske landslaget i fotball-VM i Marseille i 1938. Her ble Norge slått ut i første runde av Italia (VM foregikk i cupformat), med resultat 2-1. Det var Brustad som scoret det ene norske målet. Brustad deltok også på Europalaget (Kontinentallaget) som spilte mot England på Wembley 26. oktober 1938, en kamp England vant 3-0. Aftenpostens kommentator D. Eie slo fast at Kontinentallaget sprakk på ”manglende lagspill og kamphumør”, men at ”Brustad gjorde sig fordelaktig bemerket”. Arne Brustads drakt fra Europalaget, samt medaljer og trofeer fra hans fotballiv, er utstilt på Ullevaal stadion.

Brustad er gravlagt ved Vestre Aker kirkegård. Gravminnet er prydet med en fotball.

Kilder og referanser