Forskjell mellom versjoner av «Arne Kristoffersen»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
m (Kursivert boktittel)
Linje 4: Linje 4:
  
  
'''Arne Kristoffersen''', født i Harstad [[12. mai]] [[1915]], død [[7. februar]] [[1996]], kommunearbeider og allsidig kulturpersonlighet. Han var kjent som amatørskuespiller, -underholder, -dikter og -maler. Mest bemerket gjorde han seg kanskje i rollen som presten i sagaspillet «Selshemnaren» av Vera Henriksen, som ble oppført på friluftsscenen ved [[Laugen]] i [[1965]]. Kristoffersen var aktiv i byens teater- og revymiljø allerede i [[1930]]-årene, da de langt fleste oppsettinger ble gjort i [[Harstad Arbeidersamfund]]. Han var også med da [[Harstad Amatørteater]] ble stiftet i [[1954]] og ble en av de drivende krefter i laget. Mange vil også huske ham fra en rolle i filmen «Brent Jord» fra [[1969]], basert på romanen ''Fimbulvinter'' av Sigbjørn Hølmebakk. Dette var en av de store suksesser som Harstad-regissøren [[Knut Andersen]] hadde.  
+
'''Arne Kristoffersen''', født i Harstad [[12. mai]] [[1915]], død [[7. februar]] [[1996]], kommunearbeider og allsidig kulturpersonlighet. Han var kjent som amatørskuespiller, -underholder, -dikter og -maler. Mest bemerket gjorde han seg kanskje i rollen som presten i sagaspillet «Selshemnaren» av Vera Henriksen, som ble oppført på friluftsscenen ved [[Laugen]] i [[1965]]. Kristoffersen hadde sin scenedebut i 1936 og var aktiv i byens teater- og revymiljø deretter. De langt fleste oppsettinger ble gjort i [[Harstad Arbeidersamfund]]. Han var også med da [[Harstad Amatørteater]] ble stiftet i [[1954]] og ble en av de drivende krefter i laget. Mange vil også huske ham fra en rolle i filmen «Brent Jord» fra [[1969]], basert på romanen ''Fimbulvinter'' av Sigbjørn Hølmebakk. Dette var en av de store suksesser som Harstad-regissøren [[Knut Andersen]] hadde. hanhadde også en mindre role i tv-serien ''Rosa og Benoni''.  
  
 
Som oppleser hadde Kristoffersen spesialisert seg på boka ''Vett og uvett'' av [[Einar K. Aas]] og [[Peter W. Zapffe]]. I [[1989]] ga han ut egen erindringsbok, ''Min by og min landsdel'', med egne dikt, tegninger og malerier.
 
Som oppleser hadde Kristoffersen spesialisert seg på boka ''Vett og uvett'' av [[Einar K. Aas]] og [[Peter W. Zapffe]]. I [[1989]] ga han ut egen erindringsbok, ''Min by og min landsdel'', med egne dikt, tegninger og malerier.
  
Kristoffersen var politisk aktiv venstresida gjennom hele sitt voksne liv.
+
I 1972 mottok ''Kristoffersen Essos'' kulturpris for amatører for fremragende innsats i Sagaspillene Trondenes og for sitt bidrag til fremme for nordnorsk kultur.
  
 
== Publiserte dikt: ==
 
== Publiserte dikt: ==
Linje 29: Linje 29:
 
*Steinnes, Kristian: ''Ved egne krefter''. Harstad 2003
 
*Steinnes, Kristian: ''Ved egne krefter''. Harstad 2003
 
*Kristoffersen, Arne: ''Min by og min landsdel''. Harstad 1989.
 
*Kristoffersen, Arne: ''Min by og min landsdel''. Harstad 1989.
 +
*Harstad Tidenes jubileumsavis 2004.
 
*Om Harstad Amatørteater: [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Harstad_Amat%C3%B8rteater]
 
*Om Harstad Amatørteater: [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Harstad_Amat%C3%B8rteater]
  

Revisjonen fra 27. jul. 2009 kl. 13:01

Scenebilde fra Harstad Amatørteaters forestilling 1961 «Den rene, skjære sannhet», lystspill av H. Montgoemery. Her er Arne Kristoffersen og Ingjerd «Gokka» Eriksen på scenen.
Foto: John Berthung/HT/Sør-Troms Museum.
Arne Kristoffersen på gamle tomter i Harstad Arbeidersamfund i 1983. Det var på scenen i dette lokalet at han ble smittet av teaterbasillen og utviklet sitt talent som skuespiller og moromann.
Foto: Gunnar E. Kristiansen.
Arne Kristoffersens tegning «Mitt Harstadhavn» – et minne fra hans oppvekst i dette området som den gang gikk under navnet «Chicago».


Arne Kristoffersen, født i Harstad 12. mai 1915, død 7. februar 1996, kommunearbeider og allsidig kulturpersonlighet. Han var kjent som amatørskuespiller, -underholder, -dikter og -maler. Mest bemerket gjorde han seg kanskje i rollen som presten i sagaspillet «Selshemnaren» av Vera Henriksen, som ble oppført på friluftsscenen ved Laugen i 1965. Kristoffersen hadde sin scenedebut i 1936 og var aktiv i byens teater- og revymiljø deretter. De langt fleste oppsettinger ble gjort i Harstad Arbeidersamfund. Han var også med da Harstad Amatørteater ble stiftet i 1954 og ble en av de drivende krefter i laget. Mange vil også huske ham fra en rolle i filmen «Brent Jord» fra 1969, basert på romanen Fimbulvinter av Sigbjørn Hølmebakk. Dette var en av de store suksesser som Harstad-regissøren Knut Andersen hadde. hanhadde også en mindre role i tv-serien Rosa og Benoni.

Som oppleser hadde Kristoffersen spesialisert seg på boka Vett og uvett av Einar K. Aas og Peter W. Zapffe. I 1989 ga han ut egen erindringsbok, Min by og min landsdel, med egne dikt, tegninger og malerier.

I 1972 mottok Kristoffersen Essos kulturpris for amatører for fremragende innsats i Sagaspillene på Trondenes og for sitt bidrag til fremme for nordnorsk kultur.

Publiserte dikt:

 • «Byen min». Tre vers.
 • «Mitt Harstad-havn». Ni vers.
 • «Song til Grytøy». Fem vers.
 • «Havna». Fem vers.
 • «Løkke i spell». Ni vers
 • «Mors øyne». Fire vers.
 • «Ditt smil». Seks vers.
 • «Forbuden frukt». Seks vers.
 • «Fiskarvise». Fem vers.
 • «Anna Rogde». Seks vers.
 • «Surrealistisk sommer». Fem vers.
 • «Å eie». Fem vers. (Mest kjent for refrenget: … ka veit du om laindet dett, da.)

Kilder

 • Steinnes, Kristian: Ved egne krefter. Harstad 2003
 • Kristoffersen, Arne: Min by og min landsdel. Harstad 1989.
 • Harstad Tidenes jubileumsavis 2004.
 • Om Harstad Amatørteater: [1]