Arne Svendsen (1884–1958)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 16. mai 2014 kl. 19:24 av Mbakkel2 (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Arne Augustin Svendsen (født 11. desember 1884 i Fosnes i Namdalen, død 20. november 1958) var revyforfatter og skuespiller. Han kom til Fredrikstad i tidlig alder. I folketellingen for 1910 bodde «barbermester» Arne Augustin Svendsen i Brogate 17 i Fredrikstad med kona Jenny Augustine og to sønner.

Han debuterte som skuespiller på Fredrikstad sommerteaturer, hvor han også var sjef. Svendsen skrev mer enn 60 revyer alene og like mange i samarbeid med andre. Han skrev sin første revy, En sommernattsdrøm i Bjørndalen, til Fredrikstad arbeiderforeningens basar i 1912.

Revymannen Victor Bernau hentet ham inn til Kristiania i 1920, den gang med revysuksessen Spiritus. Den ble innkjøpt av Chat Noir og tilpasset kristianiatonen. Svendsen var husdikter på Chat Noir i nærmere 20 år og spilte selv inn flere av visene sine på grammofon for platemerket Odeon.

August Mauritzen beskrev ham på denne måten i sin bok Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978:

«I sitt forfatterskap [...] viste Svendsen en så stor samfunnsbevissthet og en så sterk solidaritet med de små i samfunnet at hans samlede produksjon er svar nok i seg selv».

Tekster (i utvalg)

  • «Hu svigermor å'n Evensen og kjærringa og jeg»
  • «Serru, serru»
  • «Bare ta og riv det ned»
  • «[[[Ei hel ei, ei halv ei for to]]»

Filmografi

Kilder