Fabrikutsalget, H. Auestad: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Oppettet på grunnlag av egen artikkel i Eiker Leksikon)
 
m (Robot: Legger til manglende <references />-element)
 
(19 mellomliggende versjoner av 9 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Auestad manufakturforretning''' var en forretning i [[Storgata i Vestfossen|Storgata]] [[Vestfossen]] i [[Øvre Eiker kommune|Øvre Eiker]]. Forretningen var i drift fra ca.[[1923]] til ca.[[1949]], og innehaver var [[Henrik Auestad]]. Firmaet var trolig en fortsettelse av aksjeselskapet [[Auestad & Palm]], som ble registrert høsten [[1920]].  
[[Fil:Auestads manufaktur (sf3538).jpg|miniatyr|Forretningen på begynnelsen av 1920-tallet, mens den var utsalg for Fredfoss Uldvarefabrikk.]]
'''[[Fabrikutsalget, H. Auestad]]''' var en forretning i [[Storgata (Vestfossen)|Storgata]] [[Vestfossen]] i [[Øvre Eiker kommune|Øvre Eiker]]. Forretningen var i drift fra cirka [[1923]] til [[1936]], og innehaver var [[Henrik Auestad]]. Firmaet var trolig en fortsettelse av aksjeselskapet [[Auestad & Palm]], som ble registrert høsten [[1920]].  


Forretningen holdt til i den store tregårder "[[Vidar]]", som Auestad kjøpte av [[Karl J. Palm]] i 1923, og var utsalg for [[Fredfoss Uldvarefabrik]]. Sommeren [[1931]] brant bygningen, men driften fortsatte etter at en mindre bygning i en etasje var bygd opp igjen. Driften opphørte før høsten [[1949]], da Auestad begynte å leie bort lokalene til andre.
[[Fil:Auestads manufaktur - interiør (sf3551).jpg|miniatyr|Interiørbilde fra butikken på 1920-tallet.]]
Forretningen holdt til i den store tregården «[[Vidar (Øvre Eiker)|Vidar]]», som Auestad kjøpte av [[Karl Johan Palm]] i 1923. Den var fabrikkutsalg for [[Fredfoss Uldvarefabrikk]] og seinere for [[Eiker Trikotagefabrik]].<ref>Eiker Trikotagefabrik startet i 1923, og det er mulig at Auestad forhandlet produktene deres helt fra starten, men sannsynligvis ble denne forbindelsen først opprettet i 1926, da produksjonen ved Fredfoss ble lagt ned.</ref> Sommeren [[1931]] brant bygningen, men driften fortsatte etter at en mindre bygning i en etasje var bygd opp igjen. Firmaet opphørte antakelig i 1936, da [[Eiker Trikotagefabrik]] etablerte sitt eget firma med navnet [[Vidar A/S]], som leide lokalene av Auestad og fortsatte med manufakturforretning i den samme bygningen.
===Kilder:===
<br>
<br>
 
== Referanser ==
<references />
 
==Kilder==
* SAKo/Eiker-Modum-Sigdal sorenskriveri/Firmaregister A, III.rekke, protkoll 3, jnr.37 (18.20.1920)  
* SAKo/Eiker-Modum-Sigdal sorenskriveri/Firmaregister A, III.rekke, protkoll 3, jnr.37 (18.20.1920)  
* SAKo/Eiker-Modum-Sigdal sorenskriveri/Panteregister, V.rekke, protokoll 3a, gnr.39/46
* SAKo/Eiker-Modum-Sigdal sorenskriveri/Panteregister, V.rekke, protokoll 3a, gnr.39/46


{{Eiker Leksikon}}
{{bm}}


[[Kategori: Manufakturforretninger i Øvre Eiker kommune]]
[[Kategori:Øvre Eiker kommune]]
[[Kategori:Kleshandel]]
[[Kategori:Opphør i 1936]]

Nåværende revisjon fra 8. mar. 2024 kl. 10:28

Forretningen på begynnelsen av 1920-tallet, mens den var utsalg for Fredfoss Uldvarefabrikk.

Fabrikutsalget, H. Auestad var en forretning i Storgata Vestfossen i Øvre Eiker. Forretningen var i drift fra cirka 1923 til 1936, og innehaver var Henrik Auestad. Firmaet var trolig en fortsettelse av aksjeselskapet Auestad & Palm, som ble registrert høsten 1920.

Interiørbilde fra butikken på 1920-tallet.

Forretningen holdt til i den store tregården «Vidar», som Auestad kjøpte av Karl Johan Palm i 1923. Den var fabrikkutsalg for Fredfoss Uldvarefabrikk og seinere for Eiker Trikotagefabrik.[1] Sommeren 1931 brant bygningen, men driften fortsatte etter at en mindre bygning i en etasje var bygd opp igjen. Firmaet opphørte antakelig i 1936, da Eiker Trikotagefabrik etablerte sitt eget firma med navnet Vidar A/S, som leide lokalene av Auestad og fortsatte med manufakturforretning i den samme bygningen.

Referanser

  1. Eiker Trikotagefabrik startet i 1923, og det er mulig at Auestad forhandlet produktene deres helt fra starten, men sannsynligvis ble denne forbindelsen først opprettet i 1926, da produksjonen ved Fredfoss ble lagt ned.

Kilder

  • SAKo/Eiker-Modum-Sigdal sorenskriveri/Firmaregister A, III.rekke, protkoll 3, jnr.37 (18.20.1920)
  • SAKo/Eiker-Modum-Sigdal sorenskriveri/Panteregister, V.rekke, protokoll 3a, gnr.39/46


Eiker Leksikons logo.jpeg Fabrikutsalget, H. Auestad inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!