August Hansen Aas

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 18. jan. 2021 kl. 11:32 av MortenHV (samtale | bidrag) (sortkey)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
August Hansen Aas, ca 1915.

August Hansen Degerdalen Aas (født 5. mai 1865 på gården Degerdalen i Nes kommune, død 7. august 1940 på gården Ås Ødegården i Ullensaker) var en gårdbruker som drev Ås Ødegården i perioden ca 1900 fram til 1940.

Bakgrunn

August vokste opp som 1 av 4 søsken på gården Degerdalen i Nes kommune. Han var sønn av Hans Edvard Hønsedalen og Dorte Maria Andersdatter Haga.

Som ung mann, på begynnelsen av 1880-tallet, jobbet August som gårdsgutt på en av Furuset-gårdene i Ullensaker. Her traff han på tjenestejenta Emilie Ingebretsdatter som var 5 år eldre enn ham. De fikk en datter sammen i 1883, da August bare var 18 år gammel[1]. Hun ble hetende Mina Pauline. Emilie og datteren bodde en periode i den såkallte Kirkestua, en arbeiderbolig som ligger rett overfor veien til Furuset kirke. Det er mulig August også bodde der sammen med dem en periode. Dette må ha vært en relativ stor belastning å ha få dette barnet: Pga deres unge alder og det faktum at å ha et «uekte» barn ikke ga noe høy status. Uansett tok forholdet slutt og de skilte lag.

August giftet seg med Marie Bryntesdatter i 1898 og han kjøpte Ås Ødegården av sin svigerfar Brynte Andersen i 1902. Han overtok deretter Degerdalen av faren i 1912. Dermed kom han til å drive 2 bruk: Degerdalen ble et underbruk til Ås der han bosatte seg.

Hans eldre bror Hans, som forble ugift, bodde også på Ødegården. Han hjalp sin bror med brukene. Deres eldre søster Maria Hansdatter flyttet også til et av nabobrukene under Ås og giftet seg der.

Tur til Oslo

August hadde meg seg eldste datter Gunhild til byen for å selge grisunger. Med hest og kjerre var dette en lang tur. Så ble det til at August etter hvert ble tørst og stoppet ved en skjenkestue for å få slukket tørsten. Gunhild måtte da pent bli igjen på vogna og passe grisungene, mens far drakk øl[2].

Marie, August Aas og hans bror Hans på gårdstunet ca. 1930.

Referanser

Kilder