Forskjell mellom versjoner av «Bergens Mekaniske Verksteds skole»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(kategorier og lenker)
({{Bergen byarkiv}})
 
Linje 21: Linje 21:
 
* [http://www.bergenbyarkiv.no/aarstad/archives/verksskolen/1099 Artikkel i Bergen Byarkivs Historier fra en bydel - Årstad skrevet av Mona Nielsen]
 
* [http://www.bergenbyarkiv.no/aarstad/archives/verksskolen/1099 Artikkel i Bergen Byarkivs Historier fra en bydel - Årstad skrevet av Mona Nielsen]
 
* [https://www.bergen.kommune.no/omkommunen/avdelinger/bergen-byarkiv Bergen Byarkiv]
 
* [https://www.bergen.kommune.no/omkommunen/avdelinger/bergen-byarkiv Bergen Byarkiv]
 +
 +
{{Bergen byarkiv}}
 
    
 
    
 
[[Kategori:Utdanning]]
 
[[Kategori:Utdanning]]

Nåværende revisjon fra 30. jun. 2015 kl. 12:07

Bergens Mekaniske Verksteds skole ble opprettet i 1856 etter pålegg fra Stiftsdireksjonen. I følge skoleloven av 1827 var nemlig alle verk med flere enn 30 arbeidere forpliktet til å opprette skole for arbeidernes barn. Verksskolen ble nedlagt rundt 1915.

Historie

Det var sogneprest Grønvold som først begynte å øve press for å få både Bergens Mekaniske Verksted og Strømmens Støperi til å etablere en skole. Han skrev gjentatte brev til styrene for de to bedriftene med henvisninger til skoleloven. Sognepresten var imidlertid ikke særlig fornøyd med skolen. Lokalet var lite, trekkfullt og lytt og læreren var ikke utdannet som seminarist.

Da skolehuset brant i 1866 måtte elevene en periode gå på Årstad sogns skole på Haukeland. Sogneprest Grønvold forsøkte nå å få Bergens Mekaniske Verksted og Strømmens Støperi til å bygge hver sin skole, men de bestemte seg til slutt for å gå sammen om å bygge en skole på Ny Krohnborg.

Den nye skolen var et enetasjes trehus med to klasserom i 1.etasje og lærerbolig i 2.etasje. I 1869 var det 113 elever ved skolen og to lærere. En mannlig lærer for de eldste elevene og en kvinnelig for de yngste. På grunn av mangel på klasserom ble det innført både formiddags- og ettermiddagsundervisning. Skolen slet lenge med stort fravær. Dette skyldtes at mange av barna arbeidet i fabrikkene i Solheimsviken.

Elevtallet på Verksskolen økte stadig og skolen ble snart overfylt. Også Haukeland skole var sprengt og det ble derfor vedtatt å bygge en ny skole. Solheim skole sto ferdig i 1884 og arbeiderbarna fra Strømmen Støperi ble nå overført hit. Verksskolen på Ny Krohnborg ble i 1892 utbedret og påbygd en etasje. Dette hadde bl.a. sammenheng med skoleloven av 1889 som stilte strengere krav både til skolebygninger og undervisning.

Verksskolen ble nedlagt rundt 1915 og bygningen ble i noen år brukt som bolig for arbeidere ved BMV. Huset gikk senere over i privat eie og ble revet i 1978.

Arkivet etter Bergens Mekaniske Verksteds skole

Arkivet etter Bergens Mekaniske Verksteds skole er oppbevart ved Bergen Byarkiv, en kan også finne opplysninger i arkivet etter Bygningssjefen.

Litteratur

  • Bing, Just: Aarstads historie. BHFSkr. 28/1922.

Eksterne lenker


Bergen byarkiv logo.jpg Bergens Mekaniske Verksteds skole er basert på en artikkel publisert eller bearbeidet av medarbeidere ved Bergen byarkiv og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Se også Forside:Bergen byarkiv.