Bjønnfolldalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 25. mar. 2014 kl. 22:07 av Astrid Grendstad (samtale | bidrag) (Ny side: ==== '''Bjønnfolldalen''' ==== Kulturminne i form av stedsnavn. Bjønnfolldalen ligger på sørsiden av Selbusjøen, øst for elva Tangvolla, like ved kommunegrensa mellom Klæbu o...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Bjønnfolldalen

Kulturminne i form av stedsnavn. Bjønnfolldalen ligger på sørsiden av Selbusjøen, øst for elva Tangvolla, like ved kommunegrensa mellom Klæbu og Selbu. Navnet forteller om fangsttradisjon for bjørn. Dette er en kam, som kalles for Bjønnfollkammen. Mot vest er det bratt berg. Stien går langs kammen opp fra Tangvolla, til innover marka. Bjørnen ble jaget utfor berget, og mistet livet i fallet. Om det var feller for fangst av bjørn, kjenner en ikke til. navnet på sin side tyder på at det var feller for fangst av bjørn i området. Fortsatt er dette et område som bjørnen foretrekker å oppholde seg i, og enkelte år yngler den.

Boka Sjøbygdmarkene fra 2010 utgitt av Klæbu og Selbu Historielag sier dette om Bjønnfolldalen: Kampen mot de store rovdyra ble betraktet som evigvarende. Tap av husdyr ved heimgårdene eller i seterlandskapet førte til trussel om sult og matmangel for familien som eide dyra. Kampen mot u-dyr gikk i bøndenes favør etter at noenlunde brukbare skytevåpen ble vanlig fra 1850-tallet. Bjørnen var den verste, og det verserer historier om budeier, gjetere og andre som kjempet en fortvilet kamp for å berge dyra når bjørnen angrep husdyra, ute i naturen eller ved å slå seg inn i fjøset. En metode for å fange bjørn var å spenne opp ei "bjønnfoll" på steder der bjørnen kunne ferdes. Bjønnfolldalen vest for Hånnåa er et slikt sted. Det er ikke kjent om bjørnen noen gang gikk i denne fella.