Forskjell mellom versjoner av «Bjørn Egge (1918-2007)»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(setter inn overskrifter)
m
Linje 36: Linje 36:
 
[[Kategori:Norges Røde Kors]]
 
[[Kategori:Norges Røde Kors]]
 
[[Kategori:Offiserer]]
 
[[Kategori:Offiserer]]
[[Kategori:St. Olavs Orden]]
+
[[Kategori:Kommandører av St. Olavs Orden]]

Revisjonen fra 4. aug. 2014 kl. 07:37

Bjørn Egge er gravlagt ved Ullern kirkegård i Oslo. Begravelsen skjedde på statens bekostning.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Bjørn Egge (født 19. august 1918 i Kristiansand, død 25. juli 2007 i Oslo) var motstandsmann, offiser og Røde Kors-president.

Familie

Bjørn Egge var sønn av sivilingeniør Harald Johansen Egge (1890–1965) og Ragnhild Astri Heggemsnes (1893–1974). Han ble gift i 1948 med Eline Mathilde (“Tullik”) Gjems (1925-).

Liv og virke

Etter 9. april 1940 deltok han som befalselev i kampene i Sør-Norge. Senere gikk han inn i illegalt arbeid. Han ble i 1942 arrestert og satt i konsentrasjonsleir krigen ut.

Etter krigen hadde Egge en omfattende militær karriere, nasjonalt og internasjonalt. Han var blant annet adjutant for forsvarsminister Jens Christian Hauge, norsk forsvarsattaché i Moskva, etterretningsoffiser i FN-styrkene i Kongo i 1961 (hvor han var den første FN-offiseren som så den omkomne FN-generalsekretæren Dag Hammarskjöld etter flystyrten), nestkommanderende ved NATO Defence College i Roma, og kommandant for Akershus festning. Han avsluttet sin militære karriere som generalmajor.

Fra 1981 til 1987 var han president i Norges Røde Kors.

Egge hadde en rekke militære og sivile ordener og hederstegn, blant annet var han kommandør av St. Olavs Orden og innehaver av Henry Dunant-medaljen, den internasjonale Røde Kors-bevegelsens høyeste utmerkelse.

Ettermæle

Bjørn Egge er gravlagt ved Ullern kirkegård i Oslo. Begravelsen skjedde på statens bekostning.

I sin begrunnelse for å gi Egge begravelse på statens bekostning uttalte daværende statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding 25. juli 2007 blant annet:

Det er et sentralt tidsvitne fra andre verdenskrig som nå er gått bort. Med sin bakgrunn fra militært og sivilt motstandsarbeid og fra sin tid i tysk konsentrasjonsleir, var Bjørn Egge livet ut en viktig røst for alle som ville lære om og av hans generasjons erfaringer.

Kilder og referanser