Borreparken

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 30. jan. 2020 kl. 10:15 av Kallrustad (samtale | bidrag) (kategoriendring)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vintermotiv fra Borreparken med Borrehaugene.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Borreparken er en park i Horten kommune i Vestfold, dominert av en samling gravhauger og andre hauger fra omkring år 600 til 900, kalt Borrehaugene. Parken ble offisielt åpnet av kong Haakon 19. juni 1932. Den ligger like ved Borre kirke og kirkegård

Parken ble etablert som følge av at Norsk Hydro-grunnlegger Sam Eyde, som eide gården Søndre Voll, nabogård til Borre prestegård, slo sammen eiendommen sin med den delen av kirkens eiendom som også lå innenfor gravfeltet. Initiativet til sammenslåingen kom fra arkeologen Anton Wilhelm Brøgger.

Begrepet nasjonalpark, i betydningen nasjonalt kulturminne, ble (og blir) ofte benyttet om denne parken, og gammel skilting på stedet referer også til ”nasjonalparken”. Fra 1970 er imidlertid dette begrepet knyttet til naturvernlovgivningen, og kan ikke brukes om Borreparken offisielt.

Bare én av storhaugene er fullstendig utgravd, i 1852, det såkalte Borrefunnet, den første skipsgrav som ble arkeologisk dokumentert.

Ved siden av Borreparken ligger Midgard historisk senter, åpnet i år 2000, med formål å skape og formidle kunnskap om Vestfolds vikingtid.

Fra åpningen av Borreparken 19. juni 1932

Midgard historisk senter ligger ved Borreparken.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Borreparken ble åpnet av kong Haakon 19. juni 1932, i et stort arrangement som varte i vel to timer. Også kronprins Olav var til stede. Rundt 8000 mennesker hadde møtt fram, selv om været var dårlig, med kraftig regn. Aftenposten refererte dagen etter fra åpningen (utdrag):

I den ene ende av den store stevneplass var der reist en tribune, hvor de kongelige blev anvist plass. Her så man også kirkeministeren statsråd Trædal, riksantikvar Harry Fett og professor A. W. Brøgger. Bønderne hadde samlet sig under sine fylkes- og kretsbannere på et stort jorde ved Borre kirke og marsjerte derfra med marinemusikken i spissen til stevneplassen. Da opmarsjen hadde funnet sted tok bannerførerne plass til høire for tribunen, og Kongen og Kronprinsen gikk ned og hilste på hver enkelt av dem.

Kongen foretok så en symbolsk overlevering av parken til fylket:

- Vi står på gammel historisk grunn, i et fylke der er rikt på nasjonale minner. Når jeg derfor ny overleverer denne eiendom til Vestfold fylke, opfordrer jeg fylket til å ta vare på gaven på nasjonens vegne. På fylkets vegne svarte fylkesmann Meinich. Han uttalte, at i 1000 år har Ynglingeættens kongegraver i Borre ligget skjult her i skogen. Ingen som har besøkt dem har kunnet undgå å gripes av alvor. De blev ikke bygget for glemsel og bortgjemthet, men for å tale vidt og bredt om de store høvdinger som her er hauglagt.

Etter seremonien inntok kongen og kronsprinsen lunsj i Borre prestegård.

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.382535° N 10.472031° Ø