Branntårnet på Grønliåsen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 3: Linje 3:
== Nytt tårn anno 2019 ==
== Nytt tårn anno 2019 ==


[[Fil:Branntårnet i Grønliåsen, Oppegård kommune. Bilde tatt rett nedenfor og oppover.jpg|miniatyr|Branntårnet i Grønliåsen, Oppegård kommune. Bilde tatt rett nedenfor og oppover 02.06.2019]]
=== Opptakt ===  
=== Opptakt ===  


Linje 8: Linje 9:


=== Bygging ===
=== Bygging ===
Tårnet er bygget på dugnad og det har vært stort lokalt engasjement, både fra enkeltpersoner og næringslivet; en kunne for eksempel betale for enkelttrinn.  
Tårnet er bygget på dugnad og det har vært stort lokalt engasjement, både fra enkeltpersoner og næringslivet; en kunne for eksempel betale for enkelttrinn og få en plakett med navnet sitt på.  


Dugnadsgjengen har bestått av disse, som har fått plaketter på ''"dugnadgutta's benk"'' på øverste nivå:
Dugnadsgjengen har bestått av disse, som har fått plaketter på ''"dugnadgutta's benk"'' på øverste nivå:

Sideversjonen fra 12. jun. 2019 kl. 09:20

Ljansbrukets branntårn på Grønliåsen ca 1930

Branntårnet på Grønliåsen Oppegård sto på toppen av Grønliåsen der stien fra Tårnåsen senter (oppkalt etter tårnet) kommer opp. Her var det også trigonometrisk punkt. Tårnet ble reist av Ljansbruket før 1923. I 1932 ble det ombygget og i begynnelsen av 1960-årene ble det brent ned i form av en brannøvelse. Det var også branntårn på Haukåsen i Oslo og på Kjerringhøgda i Ski. Disse hadde telefonforbindelse med hverandre og kunne krysspeile et brannsted meget nøyaktig. Etter at flyene overtok brannvakten ble ordningen nedlagt. Tårnet på Kjerringhøgda er restaurert til utkikkstårn.

Nytt tårn anno 2019

Branntårnet i Grønliåsen, Oppegård kommune. Bilde tatt rett nedenfor og oppover 02.06.2019

Opptakt

Facebook-gruppen «Branntårnet Grønliåsen» ble opprettet 12. desember 2014 av Thor Mamen og Asle Simensen. Det var en spontan idé med basis i Facebook-gruppen "Du vet du er fra Kolbotn» da bilder av de to gamle branntårnene dukket opp på siden der, og historier og minner strømmet på. Gruppen ble dannet for folk som ønsket å gjenreise et nytt tårn på Grønliåsen, samt felle trær og vegetasjon som skjermer for utsikten over kommunen ved Bunnefjorden. Det har nå blitt en realitet takket være ivrige ildsjeler, dugnadsånd og økonomisk støtte fra private, firmaer og offentlige midler. Medlemmer kom jevnt og trutt til Facebook-gruppen, men det ble ikke ordentlig fart i sakene før Per Ulv Haukland og Arve Moi fikk snusen i det.

Bygging

Tårnet er bygget på dugnad og det har vært stort lokalt engasjement, både fra enkeltpersoner og næringslivet; en kunne for eksempel betale for enkelttrinn og få en plakett med navnet sitt på.

Dugnadsgjengen har bestått av disse, som har fått plaketter på "dugnadgutta's benk" på øverste nivå:

  • Andersen, Stein Erik
  • Andresen, Tore - Ski bygg AS
  • Eriksen, Terje J.
  • Haukeland, Per Ulv - prosjektleder
  • Høye, Glenn Roar
  • Karlsen, Jan Kristian
  • Kronlund, Lene Kristine
  • Kronlund, Espen
  • Lauritsen, Torbjørn - tømmermester
  • Nerbråten, Finn
  • Scheen, Thomas
  • Simensen, Asle
  • Skjellum, Ronny
  • Sweder, Raymond


Åpning av nytt tårn

Tårnet ble offisielt åpnet 2. juni 2019 av ordfører Thomas Sjøvold. Tårnet er 17 meter høyt, med utsikt til både Oslobassenget, Gaustatoppen, Norefjell, Jonsknuten ved Kongsberg og helt til Sverige. Det første tårnet ble brent ned i desember 1961, ved at skogvokteren tente et bål i toppen av tårnet. Det andre tårnet var et geoteknisk punkt, og ble revet på syttitallet en gang.

Plakett

I 1992 utkom det en plakett med tegning av tårnet. Teksten bakpå plaketten er:

Branntårnet på Grønliåsen. En gang i 1870 årene bygget ei-erne av Ljansbruket et brannvakttårn på sydspissen av Grønliåsen. Utsikten over brukets egne skoger var best der. I de periodene det var stor brannfare, var det fast bevoktning i tårnet. Karl Andresen Burud på Burud gård ble i 1880 årene ansatt som brannvokter. Han ble avløst av broren Petter Andresen. Den første tiden måtte vokteren løpe av sted for å varsle brann. Senere ble det lagt telefonlinje direkte til Ljans-bruket. Oppe i utkikken var det kartbord med kompass-retninger for å kunne stedfeste brannene. Da bruken av tårnet opphørte, ble det avlåst. Etter et meningsløst hærverk ble tårnet brent ned under kontroll av brann-vesenet en gang i 1960 årene. Nå er det bare resten igjen etter bardunfestene. Tegnet av Pål Thomas Sundhell LC Oslo/Hauketo Platte 10 – 1992. Brunoco.

Oppegård kommune våpen.svg Branntårnet på Grønliåsen er basert på en artikkel fra Oppegård leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.