Brekke (gård i Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Våningshuset på Brekke ble oppført som jaktslott for Peder Anker i 1814.
Foto: Anders Beer Wilse (1908)

Brekke (gnr. 59/414) var en gård i Oslo. Tunet er bevart, og har adresse til Kjelsåsveien 186. Gården har gitt navn til bolig- og industriområdet Brekke i bydel Nordre Aker. Jordveien lå dels i Nordre Aker og dels i Maridalen.

Brekke er først nevnt i 1369. Den var kirkegods, og tilhørte ved reformasjonen Hallvardskatedralen. Gården ble så krongods, noe den var til 1663. Fra slutten av 1600-tallet var Brekke en sentral gård i gårdssamlinga som etterhvert ble til Nordmarksgodset.

Våningshuset ble oppført i pussa tegl for Peder Anker av arkitekt J.G. Løser. Anker bodde ikke her, så huset ble oppført som et jaktslott.

Ved siden av gårdsdriften er Brekke kjent for både det store sagbruket Brekke bruk og flere smeltehytter fra 1500-tallet hvor det ble drevet jernproduksjon. Den første av smeltehyttene ble anlagt i 1557. Den brant tidlig på 1600-tallet, men ble bygd opp igjen. I fogderegnskapene fra perioden omtales Brekke som en «hammersmedgård», så jernproduksjonen må ha utgjort en betydelig del av aktiviteten. Sagbruket lå ved Brekkefossen, der Akerselva renner ut fra Maridalsvannet. Den var i drift helt til 1965, da den som siste sagbruk ved Akerselva la ned. Kraftstasjonen fra 1892 er bevart, og brukes nå som aktivitetshuset 33 Frysja.

Flere husmannsplasser under Brekke er kjent: Svensengen, Nordre Korsvoll, Sagplassen, Grønvold, Sohnerstuen, Stubberud, Engelsrud og Brekkestranden.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Olsen, Trude H. (red.): Turguide Akerselva, Oslo kommune v/ Bymiljøetaten, Oslo 2012

Koordinater: 59.96741° N 10.76822° Ø