Brumunddal Bygningsarbeiderforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Brumunddal Bygningsarbeiderforening ble etablert i 1937. Foreningen, som holdt til i BrumunddalHedmarken, var tilsluttet Norsk Bygningsindustriarbeiderforbund.

Bygningsarbeiderforbundet («Bygning») ble i 1988 en del av det nyopprettede Fellesforbundet. Fellesforbundet var en sammenslutning av fem selvstendige fagforbund. De fire andre utenom «Bygning» som utgjorde Fellesforbundet, var Norsk Skog- og landarbeiderforbund, Norsk Jern- og metallarbeiderforbund, Bekledningsarbeiderforbundet og Norsk Papirindustriarbeiderforbund.

Sammenslåingen førte også til forandringer på lokalt plan. Brumunddal Bygningsarbeiderforening ble derfor nedlagt som egen avdeling nr. 118 i Norsk Bygningsindustriarbeiderforbund i 1990. Foreningen hadde fra 1988 vært gjennom en prøveperiode som storavdeling. Storavdelingen ble kalt Bygningsarbeidernes forening Hedmark, avdeling 650. På årsmøtet i Brumunddal Bygningsarbeiderforening 22. januar 1990 ble avdeling 118 nedlagt og formelt overflyttet til storavdelingen som foreningen altså hadde deltatt i fra 1988.

Arkivmateriale etter fagforeningen oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur