Bryde og Bryde. Foto og tobakk (Lillestrøm)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. jan. 2020 kl. 13:30 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Nordre Follo kommune [[Kategori:Skedsmo» til «Kategori:Lillestrøm kommune [[Kategori:Skedsmo»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bryde & Bryde drev fotobutikk og avskrivningsbyrå og solgte kioskvarer.

Bryde og Bryde. Foto og tobakk ble etablert i Lillestrøm i 1927 av Bernt Bryde. Bedriften omsatte fotoartikler, tobakk, skrivesaker, aviser, ukeblader m.m. I tillegg drev Bryde et avskrivningskontor. I 1950 hadde firmaet tre ansatte i tillegg til innehaveren.

Illegal virksomhet i forretningen

Under andre verdenskrig var mange tyskere innom fotoforretningen, og Bryde fikk flere av dem til å fortelle om tyskernes aktivitet og bevegelse i området. Dette fikk han bruk for i det militære motstandsarbeidet han ledet i området omkring Lillestrøm og Strømmen. Han var en dyktig organisasjonsmann som i løpet av 1941 bygde opp en omfattende motstandsorganisasjon.

En av de tyske soldatene han hadde kontakt med var fotografen Alexander Dworacek på Kjeller flyplass. Alexanders sønn Julius kom til Norge etter krigen, og ble sterkt engasjert som veksthusgartner, kombinert med en utstrakt trener for alpinister over hele Romerike, bosatt på Kjeller. Historien rundt dette er nedtegnet i Familien Dworacek på Kjeller.

Illegal avis

Bryde ga ut den illegale avisa Romerikes frie avis sammen med brødrene Per og Stig Schultz-Haut, men den måtte nedlegges allerede i slutten av 1941 da den nær ble oppdaget av Statspolitiet.

Om Brydes rolle i Milorg

I boken "Strømmen. Historier om stedet og folket" er det på side 169 gjengitt en historie fortalt av sjef for Milorggruppe 12121, Arne Sørensen. Han forteller:

I 1942 ble det holdt en samling i en hytte ved Ramstadsjøen. ..... Det var plass til mange - egentlig var vi for mange til stede. Samlingen ble ledet av Bernt Bryde fra Lillestrøm. På møtet ble det redegjort for hvordan man tenkte seg den militære illegale motstand organisert og hvordan instruksjonen skulle drives. Det ble også gjennomgått en del prinsipper om hvordan geriljavirksomhet skulle organiseres og drives.

Kilder og litteratur

  • Hals, Harald: Lillestrøms historie. II. Lillestrøm 1978. Mal:Bokhylla.
  • Sætherskar, Johs.(red.): Det norske næringsliv. Akershus fylkesleksikon. Bergen 1952. Mal:Bokhylla.
  • Stefferud, Alf og Bunæs, Steinar: Strømmen. Historier om stedet og folket. Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2006. 192 s. ISBN 978-82-997416-0-6