Bybrannen i Ålesund 1904

Bybrannen i Ålesund fant sted natt til lørdag 23. januar 1904. Brannen brøt ut ca. klokken 2 om natten og det blåste storm fra vest. Brannen startet på Aspøy i lokalene til Aalesund Preserving Co. som lå på tomta til dagens Nedre Strandgate 39.

«Hilsen fra det nye Aalesund». Postkort datert 7. september 1905, i Nasjonalbibliotekets eie.

Til tross for stor innsats for å slukke brannen, viste dette seg umulig i den sterke vinden. Brannen spredte seg raskt til hele byen og mesteparten av byens trehusbebyggelse brant ned. Bare ett hus stod igjen. Brannen stoppet rett vest for dagens Brusdalshagen og gikk i hvert fall så langt som til dagens Borgundvegen 39. Det siste, og det østligste huset som brant var på tomta til dagens Borgundvegen 37. Samlet gikk nær 850 hus med i brannen, men det var bare ett dødsfall som følge av denne. Over 10 000 ble hjemløse.

Etterpå ble bykjernen gjenreist i form av murbygg i jugendstil. Det ble ikke brukt standardtegninger, slik at hvert nye bygg fikk en individuell utforming. Arbeidet tok ca. tre år og krevde import av både bygningsarbeidere og arkitekter fra hele landet. Bygningssjef i byen fra 1904 til 1906 var arkitekt Henrik Nissen (1848-1915), som hadde ansvaret for gjenoppbyggingen med murgårdene i jugendstil og den nye gatereguleringen. Det ble også gode tider for flere bedrifter i Ålesunds nærområde på Sunnmøre. Hans Fredrik Erstad fra Sykkylven ble en rik mann etter å ha solgt sand til gjenoppbygginga av byen, mens f.eks. Aure Teglverk (også i Sykkylven) leverte store mengder teglstein.

Resultatet ble en av de sterkeste konsentrasjonene av jugendstil som man kan finne i noen by i dag, og Ålesund sammenlignes derfor med andre «jugendstilbyer» som Praha og Barcelona.

Galleri

Kilder