Bybrannen i Arendal 1840

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bybrannen i Arendal 1840 brøt ut litt over midnatt 4. mars hos kjøpmann Asmund BerentzenFriholmen, byens mest fasjonable strøk. Til sammen 11 staselige bygninger med tilhørende boder langs Kirkegaten brant og brannen rammet blant byens mest prominente personer. Foruten Berentzen, var dette også naboen, skipsreder Anders Dedekam, kjøpmann Ole Houen og den avholdte Alexander Christian Møller, distrikslege og eidsvollsmann.

Berentzens sønn bodde på naborommet til der brannen brøt ut, og flyktet gjennom flammene og fikk gjort anskrik. Det var ingen som omkom i brannen, bortsett fra en person som forsynte seg så ettertrykkelig av all den spriten som sammen med øvrige varer ble evakuert utpå den islagte sjøen, slik at han frøs ihjel.

Noen utnyttet tragedien til ødeleggelser og tyveri, og to skomakergutter ble dømt til 8 dagers fengsel på «vann og brød» «for Gadeuordener Aftenen efter Branden».

Allerede 12. mars avsa Brannretten dom, hvor den slår fast at tjenestejenta Elen Marie Johnsdatter «ved uforsigtig Omgang med Lys at have været Aarsag til den (…) udbrudte Ildebrand» dømmes til «at hensættes i Christiansands Tugthus i 8 Maaneder samt at betale alle af hendes Transport medgaaende Omkostninger».

Bygningene var i hovedsak assurerte, men ikke inventar og varelagre slik at mange led betydelige tap under brannen. Når brannen ikke fikk større utbredelse i en treby som Arendal, skyldes dette både at Friholmen på denne tiden var omgitt av sjø og kanaler slik at det ble avstand til annen bebyggelse, men også at det denne natten var helt vindstille.

En av byens senere store velgjørere, Anton Christian Houen, sønn av den rammede Ole Houen, befant seg på denne tiden 17 år gammel som lærling i handelhuset Bourdon i Dunkerque. I takknemmelighet for den bistand byens borgere hadde gitt hans husløse familie etter brannen, ga han store donasjoner til byen senere i livet.

Kilder


Koordinater: 58.46005° N 8.76699° Ø