Daniel Larsen Schevig

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel Larsen Schevig
Minnebautaen over Schevig og Bratberg.
Foto: Morten Stene (2008)

Daniel Larsen Schevig (født 1786Beitstad, død 6. oktober 1833 samme sted) var underoffiser, gårdbruker og eidsvollsmann. Han representerte Første Trondhjemske infanteriregimentRiksforsamlinga.

Han var sønn av bonde Lars Danielsen Schevig og Anna Håkensdatter Holt, og vokste opp som odelsgutt på gården Skjevik i Beitstad prestegjeld, som nå ligger i Steinkjer kommune. I 1811 gifta han seg med Anne Ingebrigtsdatter Sæter. Han var nevø av Sivert Paulsen Bratberg, som var gift med moras søster Marit Håkensdatter Skar. Faren tilhørte storbondemiljøet i Nord-Trøndelag. Det var farfaren, Daniel Torbergsen Malmo, som i 1778 kjøpte offisersgården Skjevik.

Daniel Larsen kom tidlig inn i hæren, og ble sersjant. Han deltok i krigshandlinger under Napoleonskrigene, og mottok i 1808 Dannebrogsmændenes Hæderstegn, hvilket gjorde ham til Dannebrogsmand. Han ble i 1814 valgt som andre representant for infanteriregimentet til Riksforsamlinga, og møtte der sammen med kaptein Georg Ulrich Wasmuth. Det var også to sambygdinger som var med på Eidsvoll: Sogneprest Hans Christian Ulrik Midelfart og tremenningen lærer Sivert Bratberg. Daniel Larsen var passiv under forhandlingene, og stemte med Selvstendighetspartiet.

Etter våren 1814 er det ikke noen tegn til at Daniel Larsen deltok i det politiske liv. Han drev gården til sin død i 1833. Enka måtte etterpå selge halve gården. Deres eneste barn, Gurine Danielsdatter, ble gift på en husmannsplass under Skjevik, og ser ut til å ha levd av ærespensjonen som ble gitt til barn av eidsvollsmenn.

I 1914 ble det reist en bauta til minne om Daniel Schevig og Sivert Bratberg på Beistad gamle kirkegård. Sogneprest Midelfart er utelatt på monumentet, noe som skyldes av Venstre sto svært sterkt i tida hvor den ble reist og ikke ønska å framheve ham. Daniel Schevig er gravlagt på Beitstad gamle kirkegård.

Kilder

Eksterne lenker