Det kongelige mausoleum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Det kongelige mausoleum.
Foto: Mahlum (2007).

Det kongelige mausoleum ble oppført på Akershus slott og festning i 1948 som gravkapell for kongefamilien. Det står i tilknytning til Slottskirken, og ble tegna av Arnstein Arneberg. Haakon VIIs monogram er satt opp på ytterveggen.

I gravkammeret står det to sarkofager. I den hvite hviler Haakon VII og dronning Maud, og i den grønne ligger Olav V og kronprinsesse Märtha. Sarkofagene ble i likhet med bygningen tegna av Arneberg. Kammeret er oppført i kalkstein fra Asker og dekka med marmor fra Gjellebekk. På gulvet er det slipte kalksteinsfliser. Det er plassert et alter laget av Henrik Sørensen i en nisje.

I veggen er det laget nisjer hvor levningene etter middelalderkongene Sigurd Jorsalfar og Håkon V Magnusson samt dronning Eufemia ble murt inn. Sigurd Jorsalfars antatte levninger ble funnet i Hallvardskatedralen, mens Håkon og Eufemia opprinnelig lå i Mariakirken. I 2014 ble imidlertid fastslått at det ikke var Sigurd Jorsalfars levninger som var innmurt.

Mausoleet er åpent for publikum som en del av rundturen på Akershus slott.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.90627° N 10.73649° Ø