Forskjell mellom versjoner av «Digitalarkivet»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m
Linje 1: Linje 1:
v'''Digitalarkivet''' er en publiseringskanal for edb-registrert arkivmateriale. Nettstedet gir inngang til dataregistrert kildemateriale i Riksarkivet og statsarkivene. Den drives av [[Arkivverket]], og fungerer som portal for [[Riksarkivet]]s og [[statsarkivene]]s digitaliserte materiale. Nettsidet er et samarbeid mellom Historisk institutt, Universitetet i Bergen og Arkivverket, ved Statsarkivet i Bergen. [[Statsarkivet i Bergen|Statsarkivaren i Bergen]] har ansvar for drift og redaksjon. Tjenesten ble åpnet [[23. januar]] [[1998]].
+
'''Digitalarkivet''' er en publiseringskanal for edb-registrert arkivmateriale. Nettstedet gir inngang til dataregistrert kildemateriale i Riksarkivet og statsarkivene. Den drives av [[Arkivverket]], og fungerer som portal for [[Riksarkivet]]s og [[statsarkivene]]s digitaliserte materiale. Nettsidet er et samarbeid mellom Historisk institutt, Universitetet i Bergen og Arkivverket, ved Statsarkivet i Bergen. [[Statsarkivet i Bergen|Statsarkivaren i Bergen]] har ansvar for drift og redaksjon. Tjenesten ble åpnet [[23. januar]] [[1998]].
  
 
Arkivet tilbyr også gratis lagringsplass og visningsverktøy for andre som ønsker å publisere digitalt arkivmateriale. Slikt materiale legges ut på Digitalpensjonatet.
 
Arkivet tilbyr også gratis lagringsplass og visningsverktøy for andre som ønsker å publisere digitalt arkivmateriale. Slikt materiale legges ut på Digitalpensjonatet.

Revisjonen fra 7. des. 2015 kl. 11:27

Digitalarkivet er en publiseringskanal for edb-registrert arkivmateriale. Nettstedet gir inngang til dataregistrert kildemateriale i Riksarkivet og statsarkivene. Den drives av Arkivverket, og fungerer som portal for Riksarkivets og statsarkivenes digitaliserte materiale. Nettsidet er et samarbeid mellom Historisk institutt, Universitetet i Bergen og Arkivverket, ved Statsarkivet i Bergen. Statsarkivaren i Bergen har ansvar for drift og redaksjon. Tjenesten ble åpnet 23. januar 1998.

Arkivet tilbyr også gratis lagringsplass og visningsverktøy for andre som ønsker å publisere digitalt arkivmateriale. Slikt materiale legges ut på Digitalpensjonatet.

Digitalarkivet har også ulike debattfora for spørsmål knyttet til slektsgransking, arkiv- og kildespørsmål, spørsmål om dataregistrering av kilder og spørsmål om skannede kirkebøker. Spesielt førstnevnte forum har en stor brukerskare.

Digitalarkivets tilbud

Kjernen i Digitalarkivets korpus av kildemateriale er folketellingen 1801, folketellingen 1865 og folketellingen 1900. Disse folketellingene er registrert for hele landet. Folketellingen 1875 er registrert for en del av landet. Folketellingen 1910 ble åpnet for søk 1. desember 2010 - 100 år etter tellingen ble gjennomført.

Digitalarkivet inneholder også dataregistrerte kirkebøker, skifteprotokoller, tinglysingsdokumenter og emigrantlister samt en rekke web-bøker. De skannede kirkebøkene kan også nås fra Digitalarkivet.

Nettstedet har også egne debattfora, et arkivforum for spørsmål knyttet til selve Digitalarkivet, til kildene og arkivene. Det finnes dessuten et brukerforum for spørsmål til andre brukere, for eksempel etterlysninger av personer og kilder, et forum for kilderegistrering for spørsmål knyttet til hvordan man utformer databaser på grunnlag av kilder, og et forum for scannede kirkebøker, for spørsmål knyttet til disse. Digitalarkivet har også et redaktøransvar i forhold til Digitalpensjonatet, der en finner databaser laget av organisasjoner eller privatpersoner utenfor Arkivverket. På Digitalarkivets nettsted finnes også en guidet tur til Digitalarkivet for nybegynnere.

Ekstern lenke