Drammens Glassverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Produksjonshall med to arbeidere

Drammens Glassverk (1872-1989) ble anlagt i 1872 på Skanseodden i Drammen kommune av Frantz Tandberg, Christian Wriedt, Tom Lorentzen og Fr. Melhuus. Det var da et buteljeverk (flaskeverk) kalt Tangens Glasværk og ble bygget på grunnen til Nordby gård.

Driften startet i 1873, og de første årene hadde ikke glassverket adkomstvei, kun bryggeadkomst via Drammenselva.

I starten var glassverket kun et flaskeverk, hvor man produserte flasker til lokale bryggerier og apotekbransjen. Verket hadde i oppstartsårene 21 ansatte, hvor buteljemakerne (flaskemakerne) stort sett var svenske.

Produksjonen ble omlagt i 1878, og man begynte å produsere hvittglass, husholdningsglass og belysningsglass. Dette ga ikke nok avsetning, og i 1881 ble verket nedlagt.

Bankmannen Jacobsen fra Kristiania kjøpte verket i 1882, og hans svoger, Nils H. Hetty og sønnen Petter overtok produksjonsansvaret og la om til vindusglassproduksjon. Dette var starten på en forandring som skulle gjøre Drammens Glassverk til en av de største vindusglassprodusentene i landet. Jacobsen gikk konkurs i 1886, og verket ble igjen lagt ned.

Skipper Dahl tok da over verket, men det var ikke drift før P.C. Bjerke starte driften igjen vinteren 1887. Han ga opp 1891.

Christiania Glasmagasin, som på denne tiden eide alle de store glassverkene i landet, kjøpte i 1893 verket som en erstatning for Hurdal Glassverk, og den nye bestyreren Hans Langbach moderniserte driften.

I 1908 ble produksjonen økt til å også omfatte syltetøyglass, Løve-glass og Norgesglass.

8. januar 1935 var det en rasulykke ved glassverket, hvor fire av verkets brygger inklusive to hus med skjervvaskeri og lager for vindusglass samt ekspedisjonsbygg, deler av kullageret og deler av den gamle glasshytta forsvant til sjøs i et ras. Rasområdet hadde en lengde på ca. 200 meter og en bredde på 20-30 meter, og folk var i fullt arbeid da det inntraff i 12-tiden tirsdag den 8. januar 1935. De to mindre lagerbygningene som berget seg, var et sodalager og et sandlager. Med brygga fulgte fem menn til sjøs, hvorav bare en ble funnet i live. De fire øvrige ble aldri funnet.

Frem mot 1950 økte antallet arbeidere jevnt og trutt, og de hadde da en arbeidsstokk på 475 ansatte.

Utvikling av nye glassteknologier, førte til at Drammens Glassverk ble mindre og mindre moderne, og produksjonen av vindusglass opphørte i 1977. Bedriften gikk da over til å konsentrere seg om isolerglass, under navnet Drammens Glass A/S. Bedriften var da eid av Saint Gobain, som også kjøpte konkurrenten Scandi Glass på Sem. I 1989 ble Scandi Glass-gruppen dannet, og glassverket ble nedlagt senere samme år. Fabrikkområdet ble solgt til Folke A. Axelson AS og er nå et industrisenter med blant annet skatehall, lagerbyg. Det er planlagt bebyggelsesutvikling i området.

Lenker:


Koordinater: 59.72256° N 10.26278° Ø