Dritartjern (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 8. jan. 2019 kl. 14:16 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Stedsnavn» til «Kategori:Eiker Stedsnavnregister»)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dritartjenn
Basisopplysninger
Kart-Fisketretjenna.jpg
Bildetekst: Kart over Dritartjenn, med indre del av Tryterudvassdraget
Areal: 27.000m²
Høyde: 586 moh.
Vassdrag: Drammensvassdraget
Kommune: Øvre Eiker
Fylke: Buskerud
Koordinat: 59°41′57″ N 9°58′48″ Ø

Dritartjenn er et skogstjern i Øvre Eiker kommune. Det har et flateinnhold på rundt 17.000m2 og ligger i utmarka under Horne-gårdene, på grensa mellom Nordre Horne og Kyrfjellstykket under Søndre Horne. Tjernet ligger 586 m.o.h. og er det nordligste tjernet i Tryterudvassdraget. Det har avløp gjennom en bekk som lenger ned renner sammen med bekken fra Brynsetertjenn og munner ut i Øvre Fisketjenn.

Navnet

Skrivemåten «Dritartjern» er «godkjent og tilrådd» i 1991, men formen «Dritertjern» forekommer også. Den tradisjonelle dialektuttalen er med æ-lyd: «Dritærkjenn». Oddvar Foss skriver at det er sammensatt med verbet «å drita». Han gjengir også an artig anekdote om opprinnelsen til navnet: En hjemmelsmann hadde her en forklaring på rede hand: «Da Kristian IV bodde på Sem, ville han en dag opp på Kyrfjell, der det hadde vært et slag mellom ribbungerne og hertug Skule. Da kongen og hans følge kom til dette tjernet, måtte en stor del av følget tre av på naturens vegne. Kongen skulle da med høg røst ha proklamert tjernets navn.» Kristian må i tilfellet ha lært seg norsk. I dansk er verbet visstnok ikke i bruk, bortsett fra jydsk dritte. Etter denne historien å dømme har altså kong Christian IV ikke bare vært på skogtur til Dritartjenn, men også oppholdt seg så mye på Eiker at han ble påvirket av den lokale dialekten!

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Dritartjern (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!