Egertorget

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. nov. 2018 kl. 21:39 av Roede (samtale | bidrag) (Arkitekt Mjelvas «hatt» over nedgangen til Sentrum stasjon)
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Egertorget i 1907, mot Slottet. Fru Byes Hotel lå i bygningen til høyre.
Foto: Anders Beer Wilse

Egertorget er en plass i Oslo sentrum, der Karl Johans gate og Øvre slottsgate krysser hverandre. Det er ingen planlagt plass, men et restareal som ble til overs etter at Slotsveien (senere Karl Johans gate) i 1846 ble regulert med forlengelse gjennom uryddig bebyggelse der byens voller lå før ca. 1720. Før Karl Johans gate ble forbundet med Østre gade, endte de to gateløpene på hver sin side av området hvor plassen ligger. Den har navn etter kjøpmann Ole Eger (1777–1841), som eide en gård mellom Akersgaten og «Krøllen». Søndre del av Krøllen ble kalt «Stabellkroken» (etter Stabells gård, som lå i traseen for Karl Johans gate). Dette gatearealet ble til Egertorget. Ole Egers enke Margaretha (1777–1867) overtok gården, som senere tilhørte nevøene, bryggerieierne Herman og Thorvald Eger. Familien oppførte en ny tre-etasjes gård på tomten, Karl Johans gate 20. Den ble om- og påbygget i 1890-årene av Louis Samson, og W.B. Samsons konditori (etablert 1894) har fremdeles utsalg her.

Plassen er blant annet kjent for Freias lysreklame, som har stått der siden 1909. Reklamen har blitt endret noen ganger, men står fortsatt på samme sted. Den freda Horngården er byens første høyhus, opprinnelig planlagt med tolv etasjer og en toppetasje, men redusert av bygningsrådet til åtte. Den ble reist i 1930, med Lars Backer som arkitekt. Han døde mens byggearbeidet pågikk, og det ble fullført av arkitekt Frithjof Stoud Platou. Siden 1927 har gullsmedforretningen David-Andersen hatt utsalg ved Egertorget (Karl Johans gate 20).

Fram til 1930-tallet lå Fru Byes Hotel ved Egertorget (i en bygning som fortsatt eksisterer, med adresse Akersgata 26). Hotellet ble drevet av Gunda Bye, mor til operasangeren Erik Ole Bye, og farmor til kringkastingsmannen Erik Bye.

I 1980-åra ble plassen et tilholdssted for mange narkomane, men også for gatemusikanter og gjøglere. De narkomane ble etterhvert presset lenger nedover Karl Johan.

En av inngangene til Stortinget stasjon (T-banen) ligger på Egertorget. Plassen er ellers omkranset av butikker og serveringssteder. Arkitekt Håkon Mjelva tegnet i 1975 stasjonen og ga nedgangen en overbygning med et buet tak. «Hatten» ble sterkt kritisert blant annet fordi den skjemmet Horngården og stengte for inngangen til forretningen H. Horn & co. Firmaet vant rettssaken mot Oslo kommune, som betalte erstatning og lovet at den skulle fjerned. Den ble fjernet som ledd i ombyggingen ti år senere.

Galleri

Litteratur