Ei hel ei, ei halv ei for to

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 16. mai 2014 kl. 12:53 av Mbakkel2 (Samtale | bidrag) (Ny side: '''«Ei hel ei, ei halv ei for to»''' er ei vise. Melodien er amerikanske «Hi-Lili, Hi-Lo» av Bronislau Kaper. Teksten ble skrevet av Arne Svendsen. August Mauritzen beskriver sa...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

«Ei hel ei, ei halv ei for to» er ei vise. Melodien er amerikanske «Hi-Lili, Hi-Lo» av Bronislau Kaper. Teksten ble skrevet av Arne Svendsen.

August Mauritzen beskriver sangen på denne måten i sin bok Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978:

«...akkurat denne visen er så identisk med Oslo selv, dens folkesjel og egenkarakter. Denne uteliggerkjerringa ved Vaterland bro synger om livets enkle små gleder, med et hjerte som banker i takt med Akerselvas små klukk - og det som klukker i den hele og den halve er for henne det eneste symbol hun eier for glede og trøst i en trøstesløs tilværelse».

Det var Jens Book-Jenssen som oppdaget at man kunne bruke ordene «ei hel ei, ei halv ei for to» og fortalte om idéen til Arne Svendsen. Svendsen reiste sporenstreks til sitt røde hus på Ski og dagen derpå var teksten ferdig skrevet.

Visa ble framført av Lalla Carlsen på revyen Kjør Storgata! i 1955.

En innspilling med Carlsen ble utgitt på den doble LP-platen Jeg har mitt hjerte i Oslo - Toner fra Tigerstaden (Talent TLS 6001) i 1979 - etter hennes død.

Kilder

Mauritzen, August: Toner fra Tigerstaden : musikk, mennesker og miljø fra Oslos revyliv 1905-1978, Oslo 1979, s. 31